Nedskæringer i lønnen bliver mere sandsynligt med Europagten. Det vurderer en professor i økonomi. Socialdemokraterne kalder det »noget forvrøvlet sludder«
Det er blevet mere sandsynligt, at skolelærere, sygeplejersker, sundhedsassistenter og andre ansatte i det offentlige får skåret i deres løn af Folketinget.
Det vurderer Jesper Jespersen, professor i økonomi på Roskilde Universitet, efter at Danmark i går tiltrådte den såkaldte Europagt.
»Det er blevet mere politisk korrekt at skære ned i de offentlige lønninger, hvis Danmark kommer ud i en krise som den i Irland eller Grækenland,« siger han.
Det siger han, på baggrund af at Danmark netop er tiltrådt Europagten. Regeringen har tiltrådt pagten med støtte fra regeringen, S og SF.
Pagten indeholder anbefalinger til, hvor landene skal kunne spare, hvis de er på vej ud i en krise, og det er blandt andet ved at begrænse eller skære i lønudviklingen for de offentligt ansatte.
Og netop det, at der er tale om anbefalinger, får Jesper Jespersen til at nedtone pagtens betydning.
»Altså, Folketinget har jo hele tiden kunnet skære i de offentlige lønninger, hvis de ville. Også selvom der ikke er tradition for det i Danmark. Det er altså ikke tale om en dramatisk ændring,« siger han.
Han tilføjer dog, »at det er blevet lettere at foreslå nedskæringer, nu hvor det er skrevet ind som en mulighed i Europagten.«
Forvrøvlet sludder
Den udlægning er Socialdemokraternes EU-ordfører, Kim Mortensen, lodret uenig i. Han kalder Jesper Jespersens udtalelser for noget »forvrøvlet sludder.«
»Socialdemokraterne har indgået en aftale med regeringen, hvor vi er enige om, at Europagten netop ikke skal have indflydelse på lønnen i det offentlige eller private,« siger han
Han er ligeledes uenig, når det gælder om, at det nu er blevet lettere for Regeringen at bryde ind i lønforhandlingerne.
»Kompetencen er jo ikke flyttet. Det er stadig arbejdsmarkedsparter, som skal forhandle lønnen. Derfor er det noget forvrøvlet sludder,« siger han.
Læs også: