Nyudklækkede kandidater fra universiteterne skal endnu ikke begynde at glæde sig, selvom beskæftigelsen i det kommende år vil stige, mener ekspert
De mange unge, der går rundt uden job, når de bliver færdiguddannede, skal ikke glæde sig for tidligt, selvom udviklingen for beskæftigelsen ser ud til at vende. Sådan lyder det fra professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.
»Jeg tror ikke det er dem, der kommer først i arbejde. Vi kommer til at slås med den dimittendledighed i lang tid,« siger han.
Hans advarsel kommer i kølvandet på en undersøgelse foretaget af Dagbladet Børsen, der viser at ledighedskurven i år vil knække og beskæftigelsen stige. Undersøgelsen er foretaget blandt 786 topchefer, og her har 35 procent svaret, at de vil ansætte nye medarbejdere, mens kun 15 procent vil skære ned. Henning Jørgensen tager dog Børsens tal med forbehold.
»Nogle gange er lederne for overoptimistiske. Jeg vil se det før jeg tror på, at der kommer det store knæk på ledighedskurven,« siger han.
Unge står uden erfaring
Professor Henning Jørgensen, peger på, at nedskæringer på understøttelsen har betydet, at de studerende i stedet har måttet tage andre job end dem, de er uddannede til. De står derfor uden erhvervserfaring, når de skal søge job.
»Du har jo ikke noget erfaring at henvise til. Og når du så ydermere siger, at du har været ledig, siden du blev uddannet. Det er altså de dårligst tænkelige kvalifikationer, når du skal søge et job,« siger han.
Det bliver ifølge Henning Jørgensen kun de store virksomheder, der tør ansætte nyuddannede. De med erhvervserfaring, står nemlig foran i køen når der besættes poster. Heller ikke når der ansættes i det offentlige skæver man til de nyuddannede, understreger han. Kun store og mellemstore virksomheder tør ansætte de nyuddannede unge, og derfor kan vi ifølge professoren kæmpe med arbejdsløshed blandt de nyuddannede i et godt stykke tid.
Læs også