Danske eksperter tvivler på, at vi kommer til at benytte os af den nyligt opdagede omvendte fotosyntese til at producere energi inden for den nærmeste fremtid. Det skyldes, at bæredygtige teknologier generelt er for dyre at investere i:
– Problemet ved de bæredygtige teknologier er, at det er dyrt, og vi lever i et samfund, som er styret meget af, hvad der kan betale sig, og ikke hvad vi ønsker med hensyn til bæredygtighed, siger Peter Westermann, professor for Sektion for Bæredygtig Bioteknologi på Aalborg Universitet.
’Omvendt fotosyntese’ dækker over en ny teknologi, danske forskere for nyligt opdagede, der gør det muligt at bruge sollys til at nedbryde plantemateriale, og potentielt set producere bæredygtig energi.
Læs også: Gennembrud: Danske forskere finder omvendt fotosyntese
Peter Westermann siger, at der er rigeligt med fornuftige og miljørigtige idéer, der ryger tilbage på hylden, ligeså snart der bliver regnet på dem. Han nævner blandt andet, at man på Aalborg Universitet har udviklet en teknologi til bæredygtig produktion af plastik og kemikalier.
– Det er et spørgsmål om penge. Idéen er smaddergod og har masser af potentiale; problemet er, at den skal være konkurrencedygtig, før nogen investerer i det.
Niclas Bentsen, Lektor for Skov, natur og biomasse på Københavns Universitet har førhen undersøgt, hvilke barrierer der er for udbredelsen af bioenergi i Danmark, og bekræfter, at den slags kan være problematisk:
– En af de barrierer, som er i alle lande er, at sådan nogle ting ikke kommer i gang, medmindre der er politisk økonomisk støtte.
Kan bruges til andre ting
Peter Westermann er dog stadig sikker på, at teknologien vil blive brugt som platform i fremtiden, og understreger, at det er en meget vigtig opdagelse. Blandt andet ville det være nærliggende at producere bæredygtig brændstof til biler:
– Det bliver måske ikke spritproduktion i første omgang, men det kan bruges til rigtig mange andre ting. Det kunne f.eks. være at lave metan om til flydende brændstof, eller producere kemiske højværdiprodukter.