El-scooter-køretimer til ældre hitter

Ikke nok ældre kan finde ud af trafikreglerne for den populære el-scooter. Men det vil Morsø Kommune lave om på. Foto: Wikipedia
Ikke nok ældre kan finde ud af trafikreglerne for den populære el-scooter. Men det vil Morsø Kommune lave om på. Foto: Wikipedia

Kører man 6 km/t på en el-scooter er man ifølge trafikreglerne en fodgænger – hvis hastigheden overstiger, bliver køreren anset for at være en cyklist. Men det er der ikke nok ældre el-scooterkørere, der ved.

Derfor kan man i Nykøbing Mors nu få køretimer i el-scooter.

Kørelæreren Keld Kortegaard har i samarbejde med Morsø Kommune udarbejdet dette tilbud for ældre og folk med handicap. Og det er noget, der rammer plet.

– Jamen, folk har simpelthen været så glade for det. Jeg har ikke hørt andet. Vi planlægger også flere kurser til efteråret, siger Keld Kortegaard.

Kurset er tiltrængt

Sammen med ti frivillige og en ergoterapeut er Keld Kortegaard ansvarlig for kurset, der i alt strækker sig over 7 timer. Tre af timerne består af ren teoriundervisning, mens de resterende fire går på praktisk kørsel.

Morsø Kommune er den første af landets kommuner til at søsætte sådan et kursus. Alligevel mener Keld Kortegaard, at det længe har været tiltrængt.

– Mange af el-scooterkørerne er folk, der er blevet for gamle til at køre bil. Det vil sige, at de kun kender til trafikreglerne for bilkøretøjer. Et andet problem er, at mange af dem er lidt demente. Så vi oplever tit, at de ligger og kører rundt midt ude på vejen – det er jo farligt, fortæller Keld Kortegaard.

Læs også: Dansk Cykel-initiativ for ældre breder sig til hele verden

Stor interesse for projektet

Henning Sørensen, der er formand for Det Sociale Udvalg i Morsø Kommune, kender godt til projektet. Han betragter også projektet som en succes, der muligvis kan nå bredere ud end bare Morsø Kommune.

– Projektet er relativt nyt, men vi har snakket med mange, der synes, at det er rigtig spændende, siger Henning Sørensen.

Han tilføjer, at det er skabt til at kunne blive ført videre ud i andre kommuner og køreskoler.

– De aflukkede navigationsbaner, som er specielt designet til kursisterne og el-scootere, kan nemt pakkes sammen og blive fragtet videre af en lastbil, fortæller Henning Sørensen.

Læs også: Ældre uden kørekort må droppe banko

Tilbuddet skal brede sig

Selvom Morsø Kommune fortsat venter på den endelige evaluering, som kommer til efteråret, så spår Dansk Kørelærer Union og Danske Kørelæreres Landsforbund projektet en lys fremtid.

– Jeg synes, at det er en helt fantastisk idé, og jeg vil da undersøge nærmere, hvad de har gjort, som har virket så godt. Så kan vi lettere få det bredt ud til flere køreskoler, udtaler René Arnt, der er formand for Dansk Kørelærer Union.

Kurset koster i alt 250 kroner at gennemføre. Når deltagerne består kurset, modtager de et bevis, der ikke har nogen juridisk betydning