Om få uger bliver de to 7. klasser på Haahrs Skole kastet ud i en oplevelse, som de nok sent vil glemme. I kølvandet på de seneste års flygtningekrise har deres lærere nemlig besluttet, at børnene skal prøve at mærke dele af en flygtnings liv på egen krop.
-Nogle kan jo sidde derhjemme og have nogle fordomme om, at flygtninge kun kommer, fordi de vil have nogle penge og et bedre sted at bo. De fordomme kan projektet måske være med til at ændre.
Casper Schou, elev på Haahrs Skole
Eleverne skal deltage i Ungdommens Røde Kors’: Unge På Flugt. Her prøver eleverne i 24 timer at leve som en flygtning. Som en del af konceptet har eleverne næsten ikke fået nogen information, om hvad det lige præcis kommer til at indebære, men de ser stadig frem til dagen.
-Jeg synes, at det er et interessant projekt. Jeg synes, at det er fedt, at man oplever, hvordan de har det og kan sammenligne deres forhold med vores liv, udtaler Casper Schou fra 7. klasse på Haahrs Skole.
De tre andre elever fra klassen, som NetAvisen har talt med, er enige.
-Det bliver spændende at prøve noget anderledes, tilføjer Jakob Stuhr.
Flygtningekrisen er blevet hverdag
For eleverne i 7. klasse er billeder af flygtninge, både på de danske motorveje, de græske øer og i Syrien, blevet noget, som de dagligt stifter bekendtskab med. Derfor er flygtninges hverdag ikke noget, som de går og tænker på dagligt. Men det håber de, at oplevelsen med Unge På Flugt kan gøre op med.
-Man er vant til at høre om flygtninge, så det fylder ikke så meget for mig. Men hvis vi prøver det, så tror jeg, at vi bedre kan sætte os ind i det, siger Emilie Holmegaard.
Fakta om Unge På Flugt
- et 24-timers rollespil, hvor børn og unge prøver at være flygtninge for en dag
- styret af frivillige, der sørger for det praktiske og spiller forskellige roller
- er arrangeret af Ungdommens Røde Kors
- er et apolitisk projekt, der har formålet er at give børn og unge en nuanceret opfattelse af, hvad det vil sige at være flygtning
- har eksisteret siden 1995
Fordomme kan forsvinde
De fire elever fra 7. klasse på Haahrs Skole mener også, at fordomme er noget, der præger deres opfattelse af flygtninge. Når flygtninge kun er noget, som man ser i medierne, så kan man hurtigt sidde fast i sin egen opfattelse af, hvad flygtninge er for nogle, mener de fire elever. Derfor synes de fire unge mennesker, at Unge På Flugt bliver vigtigt for dem.
-Jeg synes, at det er vigtigt at mærke det selv, så man ikke bare sidder og har sine fordomme, siger Bjørn Arthur Rohrer fra Haahrs Skole.
De tre andre elever er enige i, at det at mærke noget på sin egen krop er vigtigt for, at man kan gøre op med sine fordomme.
-Nogle kan jo sidde derhjemme og have nogle fordomme om, at flygtninge kun kommer, fordi de vil have nogle penge og et bedre sted at bo. De fordomme kan projektet måske være med til at ændre, siger Casper Schou.
Nervøsitet før projektet sættes i gang
Eleverne har dog lidt betænkeligheder, før projektet skydes i gange om nogle uger. De er nemlig lidt nervøse, da de ikke ved præcis, hvad der kommer til at ske.
-Hvor skal vi sove? Hvor skal vi være? Bliver det helt hardcore?, spørger Emilie Holmegaard.
Men de spørgsmål må de fire elever endnu vendte et par uger med at få svar på.