– Der er noget, jeg ikke har udfyldt ordentligt, siger Anne Marie Nielsen.
Teksten: Feltet skal udfyldes før formularen er korrekt lyser rødt på computerskærmen foran hende. Anne Marie Nielsen er sygeplejerske på Hvidovre Hospital på afdeling 112 – Infektionsmedicinsk Afdeling. Hun er ved at udfylde en udskrivningsrapport, eftersom en af hendes tre patienter skal udskrives i dag.
– Hjemmeplejen skal vide, at patienten kommer hjem, forklarer Anne Marie Nielsen.
Hun udfylder omhyggeligt de sidste tre felter i det lyserøde og lyslilla skema og trykker send.
At kende sine patienter
Anne Marie Nielsens røde gummitræsko bevæger sig hurtigt og let over det grå linoleumsgulv. Hun åbner et skab, der er fyldt med hvide håndklæder og tynde, hvide trøjer, underbukser og bukser. Hun samler et sæt tøj og et håndklæde.
– Jeg kender Jens, han går først i bad op ad dagen, siger Anne Marie Nielsen på vej ned ad gangen mod Jens’ stue.
Hun går forbi en ældre dame, der støtter sig til en rollator. I en kurv foran på rollatoren ligger en iltflaske på størrelse med en dykkerflaske. Et gennemsigtigt plastikrør snor sig fra flaskens top og sidder fast ved hendes næse. Anne Marie Nielsen fortsætter ind på en hospitalsstue, hvor Jens sidder i sengen. Hun lægger det rene tøj på en stol ved siden af Jens’ seng. Han taler højt og roser sygeplejerskerne for deres gode sammenhold.
– Jeg har brækket mig på badeværelset, men det er kun en lille smule, fortæller han så.
Anne Marie Nielsen tager plastikhandsker på og går ud på badeværelset og tørrer det værste op. Hun vasker hænder og fortsætter videre til næste patient.
Jeg kan ikke se ideen i, at vi går og tryksårsscreener unge mennesker og mennesker, der ikke har tendens til at få tryksår. Det er ikke så relevant. Den tid kunne godt blive brugt på noget andet.
Sygeplejerske, Anne Marie Nielsen
Daglige SKAL-skemaer
En analyse fra Sygeplejerådet viser, at en helt almindelig hospitalssygeplejerske i gennemsnit bruger cirka en time og 40 minutter om dagen på dokumentation. De 26 minutter bliver vurderet som unødvendige. Anne Marie Nielsen anslår, at hun bruger omkring en time om dagen på dokumentation. Hun har tre daglige SKAL-skemaer, der skal udfyldes for hver patient. Som sygeplejerske skal hun måle patientens værdier; blodtryk, ilt i blodet, puls og temperatur.
Hun skal se hvor meget og hvad patienten spiser og drikker. Og hver morgen skal hun undersøge den enkelte patient for tryksår. Hun skal udfylde et skema, hvad enten hun finder nogle eller ej. Tryksårsscreeningen er kommet til inden for de seneste par måneder.
– Jeg kan ikke se ideen i, at vi går og tryksårsscreener unge mennesker og mennesker, der ikke har tendens til at få tryksår. Det er ikke så relevant. Den tid kunne godt blive brugt på noget andet, siger Anne Marie Nielsen.
Fakta om sygeplejersker
- Sygeplejerskerne på hospitalerne brugte i 2012 dagligt 1 time og 39 minutter i gennemsnit på dokumentationsopgaver.
- Det er en stigning på 14 pct. siden 2008, hvor sygeplejerskerne brugte 1 time og 27 minutter.
- Over halvdelen de adspurgte sygeplejersker har svaret, at de mener at noget af den tid de bruger på dokumentation i løbet af en arbejdsdag er unødvendig.
Kilde: Dansk Sygeplejeråd
Tryksårene var hun opmærksom på i sit arbejde før skemaet blev implementeret på landets hospitaler.
– Qua min uddannelse har jeg jo altid vurderet patienten. Hvis det er en, der ligger og er immobil, så ved jeg, at der er sandsynlighed for, at man får tryksår. Så jeg kan ikke se, hvad jeg skal bruge skemaet til, siger Anne Marie Nielsen.
Læs også: Ny forskning: Farlige bakterier kan overleve rengøring på hospitalerne
Kontrol for kontrollens skyld
– Må jeg tage bakken med, spørger Anne Marie Nielsen en ældre kvindelig patient, der er ved at vaske sig ude på badeværelset på sin stue.
Anne Marie Nielsen kigger ned på morgenmadsbakken. Der ligger stadig en bolle på tallerkenen, og en yoghurt står urørt ved siden af. Koppen med te er tom.
– Du har ikke spist så meget, siger Anne Marie Nielsen og noterer det ned på et ark papir, der hænger på vægen ved patientens seng.
– Vil du have en proteindrik, spørger Anne Marie Nielsen.
Læs også: Lukket hospital koster millioner
Patientens vægt og højde bliver ved indlæggelsen noteret og vurderet i et skema. Det viser, at hendes BMI er for lavt, og at hun derfor er i risikogruppen. Ifølge reglerne skal patienten så, på baggrund af skemaet, tilbydes en proteindrik.
Anne Marie Nielsen går ud af stuen, og på vej ned ad gangen stikker hun hovedet ind til Jens, der ligger på en anden stue.
– Skal du have en proteindrik med, spørger Anne Marie Nielsen patienten Jens på vejen, inden hun suser videre af sted mod køleskabet.
– Jeg kan jo se på ham, at han er underernæret, så han skal da også have en proteindrik, forklarer Anne Marie Nielsen.
– Jeg tror ikke altid, at du kan sætte et menneske ind i et skema, man skal også se på, hvad det er for et menneske, siger Anne Marie Nielsen og rækker sine hænder ind under desinfektionsdispenseren.
– Nogle gange føles det, som om det er kontrol for kontrollens skyld.
Om lidt skal hun tilbage til kontoret, hvor lægejournalens informationer skal skrives ind i sygeplejerjournalen.