Etik skal styrkes på nettet

Andreas Marckmann Andreassen
Andreas Marckmann var på RUC i mandags for at snakke om etik.
Foto: etiknet.dk

Andreas Marckmann der til dagligt er redaktør på netudgaven af fagbladet Journalisten, er netop udkommet med en ny bog om etik på nettet. Med budskaber om at styrke etikken på nettet, kunne han i mandags foran journaliststuderende på RUC fortælle om, hvad han er kommet frem til under sit arbejde med bogen.

Nettet er fremtiden
Han undrer sig over, at så mange der beskæftiger sig med medier/nyheder dagligt, synes etikken er blevet svagere.

– I en nordisk etik undersøgelse, viser det sig at 60% af de adspurgte, mente  det var blevet svagere på grund af nettet, fortæller Andreas Marckmann til forsamlingen.

Alligevel fortæller han, at man ud fra undersøgelsen også kan se, at journalister mener, nettet er den platform de kommer til at arbejde med i fremtiden. Derfor har Andreas Marckmann fokuseret på dilemmaet om netjournalistikken og etik. Han har et bud på, hvad der gør at nettet, tilsyneladende har svækket etiken

– Der kan være problemer med deadlines, hvor man skal levere hvert minut og tage hurtige beslutninger, siger han.

En styrket etik på nettet
Andreas Mackmann ser dog mange fordele i net journalistikken, og mener samtidig, at der er mulighed for, at man faktisk kan styrke etikken ved at bruge net som platform.

– Nettet kan skabe gennemsigtighed, der er mulighed for at linke, ligge research ud eller at ligge den rapport op som artiklen er baseret på, forklarer han.

Læs også: Instruktør: Jeg elsker at hade Ekstra Bladet

Praktiske muligheder med nettetNetop de muligheder som net-platformen kan tilbyde, er hvad Andreas Marckmann forsøger at sprede i forsamlingen på RUC. Nettet har modsat papiraviserne den fordel, at det kan ændres løbene. Han forklarer, at fordelen ved net er, at rettelser kan ske med det samme, fremfor dagen efter som på papiraviserne.

– Udfordringen på nettet er at rette noget, så læserne kan se, hvad der er rettet, pointerer Andreas Marckmann

At fejl kan rettes umiddelbart med det samme på nettet, er ikke det eneste, Andreas Marckmann fremlægger som årsag til, at etikken kan være bedre på nettet.

En af de største fordele ved nettet er, at en artikel er en dynamisk størrelse og kan forandre sig over tid, siger han.
Andreas Marckmann, Forfatter til bogen “Etik for journalister på nettet”

Fakta

Forfatteren
– Andreas Marckmann:
Net redaktør på Journalisten.
– Journalisten er:
Et fagblad for journalisterOm Bogen
– Bogen titel:
  Etik for journalister på nettet
– Bogen er skrevet med:
  Jakob Albrecht

Blandt andet er mange artikler efterfulgt af et kommentarfelt, det åbner op for debat om historien. Samtidig kan eventuelle kilder også kommentere på historien.

– Det gode ved nettet er, at kilderne kan svare igen. Men gør også, at vi skal tænke over hvordan vi som journalister, agerer på nettet, fortæller han.

Budskab til de studerende
Efter foredraget var der mulighed for at lave et kort interview med Andreas Mackmann om, hvad han synes budskabet er til de studerende på journalistik, hvis de skal være med til at udvikle journalistikken på nettet.

– Det er vigtigt at understrege de muligheder net journalistikken kan give, men at der nogle etiske dilemmaer, fortæller Andreas Marckmann.

Der er forskellige måder at tænke etik på, og man er nødt til at tilpasse det mediet.

– De etiske principper er de samme, men platformen er anderledes. Derfor er man nødt til at tænke etikken på en anden måde, når man arbejder på nettet, end for eksempel til avis eller tv, siger han.