I fremtiden vil mange af landets virksomhedsansatte opleve, at der indføres røgfri arbejdstid
Mange kender det – en gang i timen er der bare brug for syv minutter med nikotin og frisk vind i håret.
Men ifølge Kræftens Bekæmpelse gælder det i stedet om at holde arbejdstiden helt fri af rygepauser. Det er nemlig god signalværdi for en virksomhed, at der er omtanke for de ansattes sundhed, arbejdsforhold og sammenhold.
»Du sender et godt signal, om at personalet ikke skader sig selv i arbejdstiden. De står ikke uden for og ryger, og de lugter ikke af røg, når de går ind igen for at arbejde,« siger Inge Haunstrup Clemmensen, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
Også hos fagforbundet 3F ser man, at der er en tendens til, at arbejdspladser kræver at de ansatte skal kvitte smøgerne i arbejdstiden.
»Det er meget udbredt, at man vælger den konsekvente vej omkring rygning og siger, at det ikke er tilladt at ryge på arbejdspladsen. Men det er stadig meget forskelligt, om man må gå uden for og ryge eller ej,« siger Henrik Hansen, arbejdsmiljøkonsulent i 3F.
Rygning hører ikke til på arbejdet
Både 3F og Kræftens Bekæmpelse er enige om, at det ikke handler om at tvinge de ansatte til at stoppe med at ryge, men derimod om at arbejde for at fremme sundheden for alle ansatte.
»Jeg synes, at sådan noget som rygning hører privatlivet til. Det hører ikke til i arbejdslivet, fuldstændigt som med alkohol,« siger Inge Haunstrup Clemmensen, der bakkes op af 3F.
»Vi er i den grad tilhænger af, at man selv må vælge om man vil ryge eller ej, men på arbejdspladserne mener vi ikke det skal være tilladt at udsætte andre for rygning,« siger 3F’s Henrik Hansen
Men det kan musiker Peter Ingemann, der er en del af det i medierne omtalte Dårlige Selskabelige ikke helt forstå.
»Jeg synes, at rygerne har behov for meget mere omsorg end de får. De skal ikke kun have tæsk, høje skatter og separate rum. De skal have noget tolerance og noget kærlighed. Simpelthen. Og så skal vi ikke gå så højt op i, hvordan folk de forud prioritere deres liv. Vi skal se på, hvordan de har det lige nu og her,« siger han.
Københavns Lufthavn er med hvor det sker
En af de danske arbejdspladser, der har valgt at have røgfri arbejdstid, er Københavns Lufthavn CPH.
Her har man pr. 1. januar 2011 valgt at lave et forbud om rygning indenfor, sådan at det kun er tillad at ryge i afmærkede områder udenfor.
Det vil fungere som en rolig overgang til, at Københavns Lufthavn pr. 1. januar 2012 vil indføre røgfri arbejdsplads for alle ansatte, sådan at rygning vil være forbudt på alle lufthavnens områder.
»For at hjælpe vores ansatte til at håndtere røg fri arbejdsdag har vi så valgt at give dem mulighed for tilskud til f.eks. hypnose, plaster og piller. Det handler ikke nødvendigvis om, at de skal stoppe med at ryge, for det vil vi ikke blande os i. Men på den her måde, kan de få støtte til at håndtere dagen uden røg,« forklarer kommunikationsrådgiver i CPH, Bente Kornbo.
Det kan blive en social vej frem
Men rygeforbuddet i arbejdstiden kan også få den positive sideeffekt, at de ansatte får mulighed for at være mere sammen.
»For personalet gælder det jo, at de så får mulighed for at holde deres fælles pauser sammen med hinanden,« siger Inge Haunstrup Clemmensen.
Men Peter Ingemann mener nu ikke, at det er et så socialt problem med rygning.
»Jeg opfatter ikke rygere som et socialt tilfælde, ikke endnu i hvert fald. Men det kunne godt ligne det efterhånden, for rygerne ligner jo en flok udstødte, når de står der langs muren og skal ryge, « siger han.
Også hos 3F hører de fra en del af deres medlemmer, at rygeforbuddet kan betyde, at der kommer til at mangle en social funktion, som rygepauserne indtil nu har givet.
»Men så kan man jo genspørge dem, hvorfor det ikke kan lade sige gøre uden rygepauser,« siger Henrik Hansen, der også er positivt stemt overfor, at rygeforbuddet måske kan være med til at styrke de sociale bånd.
I Københavns Lufthavn overvejer man at tage skridtet videre og gøre de gamle rygerum til pauserum i stedet.
»Så kan de ansatte lave noget sammen, for tanken er, at man kan stille sådan noget som Wii eller bordfodbold op, for at de ansatte netop får nogle andre pause muligheder,« siger Bente Kornbo.
Læs også: