Frisklavet kaffe, gratis internet og strømstik i hvert hjørne er bare nogle af de ting, der er med til at gøre caféer til gode kontorpladser. Men det er også det sociale liv og netværk, som får freelancere til at rykke kontoret ud i byen.
Journalister er bare en af de faggrupper, der bruger kaffebarer som kontor. Gruppen af freelancere under Dansk Journalistforbund har lavet en liste over gode arbejdscaféer, og det er der en god grund til, fortæller freelancejournalist Marianne Bækbøl.
– Vi har lavet listen, fordi der er mange freelancere, som ikke er en del af et kontorfællesskab, og så kan man jo nogle gange køre sur i bare at sidde derhjemme. Derfor kan det være rart at komme ud og få noget luft og få nogle andre steder at være, siger Marianne Bækbøl.
Læs også: Unge iværksættere flytter sammen
Hun forklarer, at flere og flere journalister bliver freelancere, fordi faget er klemt, og de store medier skærer ned. Som freelancer kan caféen give lidt af den ydre struktur som man mangler, når man ikke er en del af et arbejdsfællesskab.
Caféer skaber netværk
Kaffeplantagen, der ligger i hjertet af Nørrebro i København, er et af de steder som kunderne bruger som kontorplads. Det er især selvstændige og studerende, der kommer for at arbejde, lyder det fra kaffebarens ejer Heini Anderson.
– Vi har alt fra reklamefolk til psykologer og yogafolk, der holder deres møder hernede. Det er folk, der har tid midt på dagen, og bruger det som en kontorplads. Det er 60 procent af vores kunder, siger Heini Anderson.
Når man er freelancer og sidder med sin computer, så er man meget alene. Man bliver en lille smule asocial, hvis man bare sidder derhjemme
Gertrud Konghøj, freelancegrafiker
Mange af kunderne kommer ikke kun for at få friskbrygget kaffe og et sted at sidde med computeren, men også for at være en del af det sociale netværk.
– Folk sidder og arbejder, og hvis de har nogle problemer med en opgave, så snakker de med andre om det. En af kunderne er for eksempel location-finder, så spørger han andre kunder til råds, om de kender et godt sted, han kan bruge, siger indehaveren.
Samtidig fremhæver Heini Anderson, at det også er et miljø, der er vokset op omkring en gruppe af stamkunder. I løbet af de 12 år, caféen har eksisteret, er der inden for de sidste fem år sket en stor udvikling i kundegruppen, hvor flere og flere bruger den som dagligt mødested.
Stilhed er forstyrrende
Som freelancegrafiker arbejder Gertrud Kongshøj fra sit mobile kontor i form af bærbar Mac-book og en tegneplade. Hun er en af dem, der til dagligt bruger caféen Harbo Bar på Nørrebro i København som kontorplads, hvor hun sidder og laver forskellige opgaver, blandt andet for forlaget Lindhardt & Ringhof. Det er primært ensomheden ved at være freelancer, der får hende til at sætte sig på caféer i mere sociale omgivelser.
– Når man er freelancer og sidder med sin computer, så er man meget alene. Man bliver en lille smule asocial, hvis man bare sidder derhjemme, siger 29-årige Gertrud Konghøj.
Læs også: Butiksejere raser over caféernes indtog
For hende giver det et godt arbejdsmiljø at være et sted, hvor andre sidder og er koncentrerede. Bare der ikke er alt for stille.
– Jeg bliver mere forstyrret af stilhed end af andre folks bevægelser. Jeg kan huske, da jeg sad på læsesal og skrev speciale, at jeg langt hellere ville sidde på en café, fordi jeg bliver træt af de der “ikke-lyde” som smask og penalhuse, der bliver åbnet. På en cafe er der støj i form af musik og lyde fra baren, når de skummer mælk. Det kan jeg bedre forholde mig til, siger hun.
Et uforpligtende miljø
Ved siden af arbejdet for forskellige forlag, hvor Gertrud Kongshøj blandt andet laver forsider til e-bøger, bruger hun tiden på at lave musik og skrive på sin egen bog. Ind i mellem arbejdstiden er der også plads til pauser, som hun bruger med sine venner, men også med caféens personale og stamkunder.
Læs også: Mobning sker mest på enkeltkønsdominerende arbejdspladser
Hun har før prøvet at være en del af et kontorfællesskab, men det blev aldrig rigtig en succes.
– Det er dejligt at have arbejdskolleger, men hvis jeg ikke møder op en dag, får jeg dårlig samvittighed. Det er nemmere at falde ind i det flow, som er på en café. Jeg kan bare indgå i den der tilfældige strøm af mennesker, på mere uplanlagte tidspunkter, fortæller freelanceren.
Medlemskab til kontorcafé
Hos kontorfællesskabet Republikken på Vesterbro i København har man også udvidet sine tilbud, så ikke længere kun tilbyder klassiske kontorpladser. Derimod kan man også får et café-medlemskab “CONNECT”, selvom alle har lov til at komme i caféen gratis. Tanken bag det er, at mange selvstændige og freelancere gerne vil være en del af et fællesskab, men ikke har brug for et fast kontor, fortæller Evelina Zubrickaite, kommunikationsansvarlig hos Republikken.
– Typisk vil CONNECT-medlemmer ikke have brug for en kontorplads på fuld tid. De vælger det, fordi de har brug for et ekstra kontor, hvor de kan komme og arbejde på deres projekt eller start-up ved siden af deres faste job. Eller hvis de har brug for et mødested med klienter tæt på indre København, eller gerne vil være en del af et arbejdsfællesskab, skriver Evelina Zubrickaite, i en mail til NetAvisen, der er oversat fra engelsk.
Som en del af medlemskabet får man dog også en række goder og tilbud på Republikkens produkter.
Hun påpeger samtidig, at kontorfællesskaber som Republikken gør meget for at skabe de rigtige fysiske rammer for de selvstændige.
– Det fælles rum omkring selvstændige og freelancere er en vigtig del af arbejdsfælleskaber. Det kan caféer alene ikke tilbyde, men kræver flere faciliteter og infrastruktur, og det er her hvor Republikken Connect kommer ind i billedet, skriver hun.