Fremtidens fjernvarme: Farum sender droner i luften til effektiv inspektion af varmerør i november

Termisk drone i brug. Foto: Farum Fjernvarme

I denne måned sender Farum Fjernvarme droner i luften for at finde eventuelle lækager i byens varmerør. Farum Fjernvarme gennemfører jævnligt droneinspektion af byens varmerør, da det er en godt redskab til at lokalisere lækager i bestemte områder.

Der flyves i tidsrummet fra cirka klokken 21:00-6:00, og dette sker i en højde på omkring 100 meter. Droneinspektionen foretages af BL termografi, som er piloterne, og de har tilladelse til at flyve over privatejendom af Trafikstyrelsen. Inden dronerne går i luften vil politiet også blive informeret, meddeler Farum Fjernvarme.

Læs også: Reglerne for droner

 

Vinterens skarpe øjne

Termografiske droneinspektioner foregår ofte om vinteren, hvor overfladerne er kolde. I de kolde sæsoner kan de eventuelle lækager lettere spores på de termografiske billeder. Det er ikke almindelige billeder, der bliver taget, og dronen kan ikke se igennem vinduer. Den måler kun elektromagnetiske stråling med en termisk sensor, som fremhæver varmeområder med bestemte farver, oplyser Farum Fjernvarme.

Claus Lunde Pedersen, som er biolog fra Aarhus Universitet, og har erfaring med brug af termiske droner, oplever at dronerne kan være vejr-følsomme, så vinterhalvåret er det rette tidspunkt at gennemføre denne type inspektion på

– I vinterhalvåret er det mere tydeligt, da folk bruger mere varme. Derfor løber der mere varmt vand gennem rørene, fortæller Claus Lund Pedersen. 

– Dronen kan også have en maks. grænse på hvor meget vind, den kan flyve i. Selv om nye droner kan flyve på trods af, at der er vind, så vil de nok foretrække en dag hvor der ikke er, fortæller han.

 

Læs også: Politi sætter droner ind i eftersøgninger

 

Billedernes begrænsning

Men det ikke alt, der kan opfanges alene ud fra billederne. Når man laver en inspektion af hele Farums ledningsnet, vil det kræve en masse efterfølgende analyseringarbejde, forklarer Jacob Ramsgaard fra BLtermografi, der samarbejder med Farum Fjernvarme for at gennemføre droneinspektionen.

– Når vi bruger termografi, er det jo en overflademåling. Det er jo ikke sådan, at når vi flyver med en drone, kan vi kigge ned i jorden til røret, fortæller Jacob Ramsgaard.

– I de termiske billeder kan man se hver pixel i billedet. Det giver jo en eller anden temperatur. Men der kan jo være rigtig mange fejlkilder. Når vi flyver med dronen, så kan der være alt muligt, lige fra en skraldespand, eller haveaffald, der ligger ovenpå rørene, og det udvikler varme. Det kan man ikke helt diktere deroppe fra, fortæller han. Ramsgaard forventer, at inspektionen i sig selv vil tage cirka 2 måneder at gennemføre.

 

Sådan gjorde vi: Vi læste nyheden omkring Farum Fjernvarme vil sende droner i luften i løbet af november måned, for at lave inspektion af byens varmerør, på Furesøs Kommunes hjemmesiden. Efterfølgende har journalisten interviewet Farum Fjernvarme, og foretaget et telefonisk interview med BLTermografi samt en repræsentativ kilde.