Både eksperter og studerende er bekymrede, fordi det offentlige højere og højere grad benytter sig af studerende i praktikstillinger, der hverken giver løn eller merit
Det er kommet på mode at hyre studerende som gratisarbejdskraft, og det bryder hverken de studerende eller eksperterne sig om. Stadig flere studerende arbejder uden løn i praktikstillinger i det offentlige, og antallet er stigende. Det har LO’s ugentlige nyhedsbrev A4 kortlagt. De fandt 138 opslag om ulønnet praktik rundt omkring i offentlige institutioner.
Halvdelen af de 138 ulønnede praktikpladser er på 12 måneder. Det betyder, at de studerende kommer til at arbejde i seks af de tolv måneder uden løn og uden merit.
Praktik er dog ikke altid skidt. Seks måneder i praktik kan nemlig give den studerende et halvt år mindre på skolebænken, men kun hvis praktikopholdet giver merit.
Eksperter og studerende er bekymrede
Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen frygter for, at de studerende udnyttes, og at de 12 måneders praktik er en undskyldning for gratis arbejdskraft.
»Det undergraver systemet, hvis praktikken minder om de normale stillinger, for de stillinger skal aflønnes efter overenskomsten. Praktikken skal ikke være gratis arbejde eller billig arbejdskraft. Det kan ikke hjælpe, at man i en økonomisk smal tid vil undergrave de normale vilkår på arbejdsmarkedet. Jeg tror, de spekulerer i at spare penge,« siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, fra Aalborg Universitet.
Henning Jørgensen er ikke alene om sin frygt for, at den gratisarbejdskraft vil ødelægge tankerne bag praktik. Formanden for Danske Studerendes Fællesråd deler bekymringen.
»Vi synes, at det er noget rod, med praktikpladserne på 12 måneder. Praktikpladsen er jo ikke ment som en gratis arbejdskraft til arbejdsgiveren, den er ment som et forløb, hvor de studerende kan afprøve deres teoretiske færdigheder i praksis. Det er derfor, at de her praktikophold på 12 måneder lugter lidt af, at man snarere bare gerne vil have gratis arbejdskraft, end det rent faktisk ligner reelle praktikpladser,« siger Magnus Pedersen.
Djøf har rod i sagerne
Djøf er den fagforening, som mange af de studerende i de ulønnede praktikophold er medlem af. Hos Djøf synes man ligesom mange af de studerende godt om muligheden for praktik.
»Vi synes, det er fint med praktik som en del af et uddannelsesforløb. Men vi synes selvfølgelig ikke, at det er i orden med billig og gratis arbejdskraft,« siger arbejdsmarkedspolitisk chef for Djøf, Lars Munck.
Til den ulønnede praktik på 12 måneder uden merit, siger han dog at »det synes vi ikke er en nogen god ide«.
Alligevel er der lige nu ni ulønnede praktikophold på op til 12 måneders varighed at finde på Djøfs hjemmeside for praktikophold. De ni praktikophold kommer fra udenrigsministeriet, men der tilbydes dog et økonomisktilskud til praktikanten til kost og logi.
Djøf havde ikke selv opdaget praktikopslagene.
»Vi har ikke været opmærksomme på det, men vi vil kigge på det,« siger Lars Munck.
Læs også