Ti procent eller godt 75.000 kroner mere i lønposen om året. Det er den gennemsnitlige lønforskel mellem ministrenes mandlige og kvindelige særlige rådgivere, populært kaldet spindoktorer, viser en opgørelse fra Moderniseringsstyrelsen. Det er på trods af, at de, med rapportens egne ord, opfylder samme arbejdsfunktion. Det er ikke godt nok, siger Enhedslisten.
– Regeringen påstår, at de går ind for ligestilling, men spørgsmålet er, om det egentlig er sådan. Jeg synes, at det er underligt, når der er så stor forskel på mænd og kvinders løn, når man kigger på de særlige rådgivere. Det burde der ikke være, når de laver det samme, siger partiets ligestillingsordfører Jørgen Arbo-Bæhr.
I nogle ministerier er lønforskellen endnu større. I Økonomi- og Indenrigsministeriet tjener den mandlige rådgiver ca. 932.000 kroner årligt eksklusiv pension, mens den kvindelige rådgiver får ca. 790.000 kroner eksklusiv pension. Det er en forskel på 142.000 kroner årligt. I Beskæftigelsesministeriet er lønforskellen ligeledes over 100.000 kroner årligt, viser opgørelsen.
Ligestillingsministeren skal have det hele frem
Jørgen Arbo-Bæhr, ligestillingsordfører Enhedslisten
Læs også: Mørkets fyrste er en mand
De store lønforskelle overrasker politolog og kønsforsker fra Aalborg Universitet Anette Bockhorst.
– Det tyder på, at man ikke vurderer kvinder og mænd på helt samme måde. Man må gå ud fra, at de synes, de er kvalificeret, men vi genfinder en lønforskel fra stort set alle niveauer, vi kender til. Det er tydeligt, at det ikke er et afgørende parameter for regeringen. Hvis du kiggede til Sverige, ville sådan noget slet ikke kunne lade sig gøre, siger hun.
Hun peger på, at ligestillingspolitikken kun fylder meget, der hvor offentligheden lægger mærke til den:
– Ministre er jo meget mere synlige, mens der ikke er så meget fokus på spindoktorer, det er mere skjult. Det er tendensen i Danmark, at ligestillingspolitik er mere symbolpolitik, siger forskeren.
Regeringens spindoktorer
- Udpeges af ministeren
- Der findes i alt 24 spindoktorer
- Kun transportministeren har ikke en spindoktor
- 75 procent er mænd
- Rasmus Helveg Petersen (R) er eneste mandlige minister med en kvindelig rådgiver
- Gennemsnitslønnen for mænd: 824.338 kroner
- Gennemsnitslønnen for kvinder: 747.824 kroner
- Miljøministeren har for nylig udpeget ny spindoktor, hendes indkomst indgår ikke i regnskabet
- kilde: Moderniseringsstyrelsen
Anette Bockhorst henviser også til en rapport, som SFI (tidligere Socialforskningsinstituttet) udgav sidste efterår , som viser, at lønforskellene generelt mellem mænd og kvinder stadig vokser i toppen af samfundet.
Moderniseringsstyrelsens opgørelse blev offentliggjort i februar måned og viser informationer om samtlige særlige rådgiveres indkomst, uddannelsesbaggrund, arbejdsfunktion og tidligere beskæftigelser.
Læs også: Kvinder får lavere timeløn end mænd i industrielle brancher
“Ligestillingsministeren skal have det hele frem”
I en mail til Netavisen skriver ligestillingsminister Manu Sareen (R), at han ikke kan kommentere på de specifikke ansættelsesforhold i de omtalte ministerier og henviser til de respektive ministre. Generelt om lønforholdene skriver han:
– Finansministeriet har fastsat klare retningslinjer for, hvordan de særlige rådgivere skal aflønnes, og jeg går naturligvis ud fra, at de retningslinjer bliver fulgt. Hvis man for eksempel er rådgiver for en minister, som sidder med i regeringens K-udvalg eller Ø-udvalg, giver det en række ekstra koordinerende opgaver på tallerkenen – og dermed også højere løn.
Vi har altså noget, der hedder ligeløn, så hvis de har den samme stillingsbetegnelse, så bør de også få den samme løn
Pia Adelsteen, ligestillingsordfører Dansk Folkeparti
Udvalgene Ministeren refererer til er koordinations- og økonomiudvalget. Mailen stiller imidlertid ikke Enhedslistens ligestillingsordfører Jørgen Arbo-Bæhr tilfreds, som vil tage fat i ministeren:
– Ligestillingsministeren skal have det hele frem. Ministeren skal sige til alle ministrene, at der selvfølgelig skal være ligeløn mellem mænd og kvinder, også når vi snakker om rådgivere indenfor ministerierne, siger han og fortsætter:
– Som udgangspunkt må de forklare sig, og hvis de ikke kan forklare sig, så skal jeg også kalde dem i samråd.
Samme job, samme løn
I alt er der på nuværende tidspunkt ansat 24 særlige rådgivere i regeringen. 18 af disse er mænd med en årlig gennemsnitsindkomst eksklusiv pensionsbidrag på knap 824.500 kroner. Deres kvindelige kollegaer modtager tilsvarende næsten 748.000 kroner årligt.
Læs også: Se grafik over spindoktorerne
Socialdemokratiets ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) ønsker ikke at kommentere de specifikke fremlagte tal, men understreger at:
– Løn kommer an på, hvad arbejde man udfører. Man kan sagtens have to ens stillingsbetegnelser, men to forskellige arbejdsopgaver, men hvis du udfører og laver det samme arbejde, så skal det naturligvis ikke være ens køn, der afgør, hvad man får i løn, siger ordføreren og henviser til ministrene for opfølgende spørgsmål.
Pia Adelsteen, ligestillingsordfører i Dansk Folkeparti, mener ikke, at ligeløn bør være et mål i sig selv, men at lønnen skal afspejle jobbeskrivelsen. Derfor overrasker det hende, at rådgiverne internt i ministerierne ikke tjener det samme, selvom de officielt har samme jobfunktion:
– Det, synes jeg, er et problem. Vi har altså noget, der hedder ligeløn, så hvis de har den samme stillingsbetegnelse, så bør de også få den samme løn, og der går jeg da ud fra, at ministerierne i hvert fald overholder den lov, vi har, siger hun og fortsætter:
– Hvis det er de samme opgaver, vedkommende laver, så skal de også have den samme løn.
Læs også: Dansk liberalisme spænder ben for ligestilling
Smallere albuer
Formanden for DJØF’s Overenskomstforening, som har været med til at tegne retningslinjerne for de særlige rådgiveres ansættelsesforhold, Lars Qvistgaard, er overrasket over lønforskellen, da der lønmæssigt ikke er tale om en topstilling:
– Når vi kigger på vores medlemsregister, så er der stort set ligeløn mellem mænd og kvinder i samme stillinger. Et eller andet sted må der være nogle forhold som gør, at dem, der har ansat de her rådgivere, har vurderet, at der skal være den her lønforskel.
Lars Qvistgaard anbefaler kvinderne at styrke deres forhandlingskompetencer i kampen om ligeløn:
– Der er meget som viser, at mænd og kvinder forhandler løn anerledes. Vi anbefaler alle vores medlemmer og i særdeleshed kvinder at styrke deres forhandlingskompetencer, så de er rustet til at varetage lønforhandlingen og sikre sig den løn, de er berettiget til.
Netavisen forsøgte i går at få en kommentar fra både Beskæftigelsesministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet. Kommentarer Netavisen fortsat vil efterspørge i dag.
Se Ligesillingsministerens mail til Natavisen: Citater fra Manu Sareen