I forbindelse med afholdelsen af De Oplympiske Lege og De Paralympiske Lege i 2020 forventer den japanske regering at have realiseret et system, som vil være i stand til foretage indkøb og identificere udenlandske turisters identitet via et fingeraftryk, det skriver avisen Yomiuri.
Det nye identifikations- og betalingssytem er en del af regeringens strategi 0m at øge antallet af turister til 40 mio. i 2020, og systemet vil gradvist udvide sig i løbet af næste forår.
Til sommer vil den japanske regering påbegynde de første tests af systemet, der har til hensigt at forebygge kriminalitet og gøre turister uafhængige af kort og kontanter.
Læs også: Nu skal robotter bringe din pizza ud
Sådan vil systemet fungere
For at anvende systemet skal turister opgive deres fingeraftryk og andre personlige informationer, såsom kreditoplysninger i lufthavnen eller andetsteds.
Herefter vil det være muligt at købe toldfrie produkter ved at bekræfte sin identitet med et fingeraftryk på en særlig enhed.
Denne betalingsmetode kan anvendes i 300 butikker, som er fordelt ved populære rejsemål for turister og inkluderer souvenir butikker, restauranter og hoteller.
I dag kræver loven, at turister fremviser pas ved check-in på hoteller, men den japanske regering vil erstatte det nuværende krav med det nye identifikations- og betalingssystem.
Data gemmes
Den japanske regering vil have adgang til anonyme data, der viser turisternes placering og forbrugsvaner.
Ifølge avisen Yomiuri vil regeringen anvende disse data til at forbedre og udforme målsætninger for turistindustrien i Japan.
Læs også: Fingerprints to be tested as “currency”
Man er dog stadig bekymret for, at de udenlandske turister vil være utrygge ved at udlevere personlige oplysninger, såsom fingeraftryk, skriver avisen Yomiuri.
I et dansk perspektiv
Herhjemme satster Nets ikke på den japanske betalingsløsning. Alligevel vil danskere snart, ligesom udenlandske turister i Japan, være uafhængige af kort og kontanter.
– I Nets tror vi på, at mobilen bliver omdrejningspunktet for fremtidens betalinger de kommende år, og derfor arbejder vi på at have Dankort på mobilen klar til efteråret 2016, siger Vice President og ansvarlig for Dankort i Nets, Jeppe Juul-Andersen.
Når man betaler med Dankort på mobilen, holder man sin telefon hen til terminalen, og for beløb under 200 kroner kræver det ikke PIN-kode. Det er de samme regler, der gælder for det fysiske Dankort i dag. Og mister man sin mobil, skal man huske at spærre sit Dankort.
Nets følger det japanske betalingssystem og dets udvikling tæt, men mener også, at systemet er forbundet med større omkostninger.
– For at det skal blive en succes, kræver det for det første, at forbrugerne ønsker at bruge løsningen. Derefter skal alle butikkerne også ønske at bruge det, uden at de har ekstra omkostninger ved det. Her ser vi en fordel for Dankort, som samlet set er det billigste betalingsmiddel for de danske forretninger at tage imod, siger Jeppe Juul-Andersen.