Hvis man er keramikinteresseret og godt kunne tænke sig at starte til keramikundervisning, må man væbne sig med tålmodighed. For keramik er blevet en populær hobby i hovedstadsområdet, og det har keramikværkstederne kunnet mærke. Fem ud af de fem værksteder, Netavisen har talt med, har oplevet en markant stigning i antallet af medlemmer.
Peter Durlev, daglig leder på Keramik-skolen har lagt mærke til udviklingen:
– I løbet mine seks år på Keramik-skolen har der aldrig været så stor tilgang til keramikkurserne. Vi har oplevet op til 27 på venteliste blot på et hold, og det er normalt med 15-25 på venteliste på hvert hold.
Fyldte keramikkurser
Hos Folkeligt Oplysningsforbund har man også kunnet mærke keramik-boomet på de udbudte keramikkurser.
– Der har været næsten en fordobling i vores keramikaktiviteter, og alle vores kurser i København er fyldte, siger Lars Brund Jensen, fagkonsulent hos Folkeligt Oplysningsforbund, og fortsætter:
– Vi har fået 115-120 nye tilmeldinger mere på keramikhold uden at have lavet særlig markedsføring på området.
Ifølge Lars Brund Jensen har Folkeligt Oplysningsforbund udvidet med nye lokaler i Carlsbergbyen, da alle deres keramikaktiviteter i København var fyldte.
I vores dagligdag er vi bundet til vores computere og skrivestole. Derfor oplever jeg, at mange, der kommer på vores kurser, kan lide at få lov til at slå hovedet fra og lave noget med hænderne – som keramik
Nanna Egebjerg, ejer af keramikbutikken og værkstedet Yonobi
Vi har brug for at koble af
Der kan være mange grunde til, at Københavnerne i stigende grad søger fritidsaktiviteter som keramik. Flere undervisere peger dog på, at den fysisk inaktive livsstil, mange lever i byen, kan være en af årsagerne til Københavnernes stigende interesse for keramik.
Nanna Egebjerg, ejer af Keramikbutikken og værkstedet Yonobi, mener, at det skyldes vores moderne livsstil:
– I vores dagligdag er vi bundet til vores computere og skrivestole. Derfor oplever jeg, at mange, der kommer på vores kurser, kan lide at få lov til at slå hovedet fra og lave noget med hænderne – som keramik.
Det kan Ro Acosta (34), kursist på et keramikhold, godt genkende:
– Jeg kan godt lide at lave keramik, fordi jeg er til stede i øjeblikket. Det er en næsten meditativ fornemmelse, hvor jeg føler mig forbundet i krop og sind og får lov til at bruge sine hænder.
Keramik er blevet så populært, at man på TV 2 er i gang med at lave keramikversionen af Den Store Bagedyst.
Sådan gjorde vi: Journalisten havde selv erfaret, at det var svært at finde ledige kurser til keramikundervisning, og journalisten testede derfor sin hypotese ved at gå ind på FOF’s hjemmeside. Her viste der sig et klart billede, hvor der var venteliste på alle hold – bortset fra et enkelt hold i Søborg. Derfor begyndte journalisten at ringe rundt til at keramikværksteder, og hvor journalisten fik bekræftet sin hypotese.