Forestil dig, at du får tilbudt en plads på dit drømmestudie og ikke kan vente med at starte. Og så, lige pludselig, bliver dit drømmestudie til et levende mareridt, da du starter i praktik. Dette oplever et stadigt stigende antal kosmetikerelever, fortæller Lotte Frost, formand for Dansk Frisør og Kosmetikerforbund.
– Indenfor kosmetikerne har vi store problemer med hensyn til elevernes trivsel på arbejdspladsen. Nogle af elevernes arbejdspladser forlanger, at de skal have en prøvetid på et halvt år, med næsten ingen løn. Der er endda nogle, der arbejder gratis, forklarer hun.
Jeg fik aldrig løn for at arbejde ekstra timer, jeg fik ikke pause i løbet af dagen og jeg fik ikke tildelt mine feriedage.
Rani Kaur Singh, Kosmetiker.
Kummerlige arbejdsforhold under praktikforløb
Dansk Frisør og Kosmetikerforbund får mange henvendelser fra kosmetikerelever, der fortæller, at de ikke får deres lønsedler, de får ikke den reelle løn og de bliver tvunget til at arbejde i weekenden uden tillæg. Desuden oplever flere elever chikane på deres arbejdsplads. De bliver fortalt, at de skal øge omsætningen, fordi de er dyre at have gående, uddyber Lotte Frost.
– Det er psykisk belastende for unge mennesker, når de får at vide, at de ikke er gode nok, imens de er i gang med deres praktik, siger hun.
Lotte Frost mener, at arbejdsgivere må sætte sig ind i, hvad det betyder at tage imod en elev. Det skal ikke ses som en billig arbejdskraft, men arbejdspladserne har derimod et ansvar både pædagogisk og uddannelsesmæssigt for at eleverne kan udføre uddannelsen.
– Nogle elever stopper på deres uddannelse, fordi de ikke magter presset og den chikane, de oplever dagligt, siger hun.
Det hele startede så godt
NetAvisen har været i kontakt med en kosmetiker, som selv mener, hun havde et forfærdeligt praktikforløb.
Rani Kaur Singh sad med et smil på læben, da hun åbnede sit optagelsesbrev fra CPH WEST Uddannelsescenter i København, hvor hun skulle begynde på sit drømmestudie som kosmetiker. Men hendes praktikforløb skulle vise sig at blive en frygtelig oplevelse.
Et levende helvede
Rani Kaur Singh kom i praktik og fik at vide, at hun skulle være i salonen i nogle måneder ad gangen og resten af tiden på skolen. Efter den første del af sin praktik fortalte salonens ejer hende, at hun skulle blive i salonen alligevel.
– Der var intet, jeg kunne gøre. Mester har altid ret, og hvis jeg mistede min elevplads, kunne jeg risikere ikke at forsætte på min uddannelse, fortæller hun.
Rani Kaur Singh fortæller, at ejeren kun tog sig af stamkunderne, og ellers sad ejeren inde på sit kontor det meste af dagen. Dette medførte, at Rani skulle tage sig af resten af kunderne.
– Der var rigtigt mange kunder, og det var virkelig stressende. Hvis jeg havde kunder hele dagen, pressede mester ekstra kunder ind til mig, fortæller hun.
Udover det stress, hun blev udsat for, skulle hun også arbejde meget.
– Jeg fik aldrig løn for at arbejde ekstra timer, jeg fik ikke pause i løbet af dagen og jeg fik ikke tildelt mine feriedage, fortæller Rani Kaur Singh.
Nødsaget til at lyve
Rani Kaur Singh fik at vide fra sin praktikplads, at hun ikke måtte fortælle kunderne, at hun var elev, men i stedet skulle sige, at hun var færdiguddannet kosmetiker. Engang konfronterede en kunde hende med det. Kunden sagde, at hun umuligt kunne være færdiguddannet kosmetiker, så Rani fortalte, at hun var elev.
– Da min mester hørte det, blev jeg skældt ud i en time, siger hun.
Mange af møblerne i salonen var faldefærdige, men ejeren ville ikke bruge penge på at ordne det. Ejerens ægtefælle kom dog nogle gange og prøvede at reparere møblerne, men det var aldrig godt nok. Så Rani Kaur Singh stillede en stol under briksen, som kunderne skulle ligge på, for ellers ville den falde sammen.
– Når kunderne spurgte ind til briksen, var jeg nødt til at lyve og sige, at der ikke var noget galt. Hvis jeg fortalte sandheden, ville jeg få skæld ud af mester, fortæller Rani Kaur Singh.
Vil have retfærdighed
I øjeblikket er Rani Kaur Singh i gang med at køre en sag mod sin praktikplads. Hun vil have de penge, som hun ikke har fået udbetalt af sin arbejdsgiver.
Trods et forfærdeligt praktikophold, besluttede hun ikke at give op. I dag er Rani Kaur Singh færdiguddannet kosmetiker og er glad for at møde op på arbejde hver dag.
Der skal gøres noget
Lotte Frost er i skrivende stund i dialog med erhvervsuddannelsesordfører for Socialdemokraterne, Mattias Tesfaye, om hvilke forbedringer de kan være med til at udvikle på politisk niveau.
– Vi vil gerne forbedre forholdene for disse unge mennesker og dermed give dem mulighed for at få en god oplevelse med deres uddannelse, siger hun.