Væsentlige, spændende og sjove historier – og et ekstra kig ind i det journalistiske maskinrum. Det er, hvad NetAvisens læsere kan se frem til de næste to uger.
NetAvisen kører nemlig på fuldt blus fra fredag d. 2. marts til og frem til 16. marts. Et særligt satsningsområde er gennemsigtighed i forhold til den journalistiske arbejdsproces.
Flertallet af navisen.dk’s artikler vil som minimum forklare læseren om kilderne, og hvad historien udspringer af.
– Vores journalister producerer journalistik i en tid, hvor medierne kæmper med lav troværdighed, og hvor mediebrugerne er bekymrede over ‘fake news’. Derfor vil vi give vores læsere adgang til mere viden om den journalistiske arbejdsproces og være åbne om vores redaktionelle valg, forklarer Mads Kæmsgaard Eberholst, der er en af de tre redaktører på NetAvisen.
Helt konkret vil alle artikler indeholde en tekst med titlen “Sådan gjorde vi”, hvor journalisten forklarer læseren om arbejdsprocessen.
Tiltaget er en rigtig god idé, vurderer Mark Blach-Ørsten, medieforsker og professor MSO på Journalistik, Roskilde Universitet.
– Når folk har mistillid til journalistik, skyldes det ofte, at de opfatter produktionen af nyheder som en sort boks, hvor journalisterne bare vælger og vrager i forhold til, hvad de vælger at bringe. På nuværende tidspunkt er det vigtigste, som nyhedsmedier kan gøre, derfor at vise processen bag produktionen af nyheder – at invitere publikum med ind bagved, siger Mark Blach-Ørsten, der er medforfatter til flere publikationer om troværdig, kvalitet og etik i nyhedsmedierne, senest bogen Troværdig journalistik.
Vi er begejstrede for at samarbejde med et tabloidt flagskib som Ekstra Bladet, fordi det tvinger journalisterne til at vinkle knivskapt og skrive direkte til læserne
Jesper Knudsen, redaktør på navisen.dk
På den måde kan læserne lettere gennemskue, om historien for eksempel stammer fra en pressemeddelelse, og om kilderne selv har henvendt sig og dermed har en stor interesse i at blive omtalt.
Onlinemediets 54 netjournalister har fokus på at levere spændende historier , som ikke kun handler om tekst, forklarer Mads Kæmsgaard Eberholst, der er en af de tre redaktører på NetAvisen.
Foruden en lang række skrivende reportere, satser NetAvisen nemlig stort på webtv, og mange reportere skal levere en række tv-historier:
Læs også: Nyhedsrobotter gør ikke journalister arbejdsløse
– Tv er et ekstremt stærkt medie, så brugerne kan glæde sig til både spændende og underholdende webtv-indslag, som fortæller nære og overraskende historier, siger Mads Kæmsgaard Eberholst, der også er redaktør på NetAvisen og har ansvar for webtv-redaktionen.
I år samarbejder NetAvisen med ekstrabladet.dk, som vil bringe udvalgte artikler.
Flere læsere
– Vi er begejstrede for at samarbejde med et tabloidt flagskib, fordi det tvinger journalisterne til at vinkle knivskapt og skrive direkte til læserne. Det får forhåbentlig også endnu flere læsere til at få øjnene op for NetAvisens artikler, siger Jesper Knudsen, der er avisens tredje redaktør.
Læs også: Bobler og klapsalver: Her er NetAvisens vinderartikler
På alle artikler på Ekstra Bladet vil det fremgå, at artiklerne er skrevet af journaliststuderende på RUC.
Følg NetAvisen
- På Facebook via Facebook
- Følg NetAvisen på Twitter via @RUCjournalistik
- Tip NetAvisen med artikler på netavisenruc@gmail.com
Tech, trafik og etik
NetAvisens hovedredaktioner er Nyheder, Tech & Viden, Social & Sundhed, Arbejdsliv og Trafik. Dertil er en hel redaktion dedikeret til at producere web-tv. En del af de skrivende journalister vil også producere radio undervejs.
NetAvisen åbnede for første gang i 2009 og er tilmeldt Pressenævnet. Du kan se en interaktiv tidslinje over avisens historie herunder. Klik på pilen og bliv klogere på onlinemediet.
Sådan gjorde vi: Denne artikel er primært en redaktionel tekst, der forklarer om det nye initiativ, som vi på NetAvisen fokuserer på i dette semester. Artiklens forfatter er selv redaktør på navisen.dk, arbejder forskningsmæssigt med presseetik og omgås til daglig alle kilder i artiklen. Alle interviews er foregået ansigt-til-ansigt.