Nydanskere fra integrations-projekt ender i arbejde


Morgensamling i ’Tal Dansk’. Foto: Nanna Busch

Torsdag formiddag går frivillige og deltagere én efter én over dørtrinnet ind til ’Tal Dansk’-caféen på den københavnske vestegn. En café, hvor frivillige danskere giver nydanskere nogen at tale dansk med. Projektet skaber selvtillid og adgang til arbejdsmarkedet og det danske samfund.

Ud på den anden side
I alt er ni borgere, der har været deltagere i ‘Tal Dansk’, kommet i job, og seks har startet en dansksproget uddannelse. Det svarer til næsten hver fjerde af de i alt 64 deltagere i ’Tal Dansk’s toårige levetid, der er endt i beskæftigelse, hvilket, ifølge projektleder Line Aoussar, er med til at gøre projektet til en succes. De resterende deltagere har enten været i beskæftigelse i forvejen, eller går stadig i caféen.

Srilankanske Nayana Madhuwanthi er tidligere deltager og arbejder nu som sygeplejerske på Rigshospitalet Glostrup.

– Fordi mit dansk blev så forbedret ved hjælp af både sprogskole og caféen, kunne jeg søge job. Jeg blev hjulpet af frivillige i ‘Tal Dansk’ til at lære at skrive en ansøgning og forberede mig til jobsamtalen, siger hun.

Fordelen i fællesskabet

Kultursociolog, med Ph.d. i integration, Birgitte Rahbek fortæller, at et dansktalende netværk er godt, hvis man ikke har mulighed for at praktisere dansk i sin hverdag.

– Det er enormt gavnligt. Ikke kun til at lære det danske sprog, men også til at lære de danske koder at kende, siger hun, og bemærker, at de danske ”koder” er svære at læse sig til, og at man kun kan tilegne sig dem i mødet med andre, siger hun.

Hun fremhæver, at sprogets udvikling er vigtig for både den enkelte og samfundet.

– Det er alfa og omega, at man kan sproget og de kulturelle koder, når man gerne vil ind på det danske arbejdsmarked, siger hun.

Pakistanske Naila Hafeez er et eksempel på, at man også lærer den danske kultur at kende i ’Tal Dansk’. I løbet af hendes deltagelse i caféen har hun bestået indfødsretsprøven. Nu hjælper hun andre i caféen med at øve sig til den.

– Det er dejligt at kunne hjælpe andre og på den måde stadig være en del af ’Tal Dansk’, siger Naila Hafeez.

Naila Hafeez har startet en online butik i Danmark, og møder stadig i caféen hver torsdag.

Udover at deltage i ‘Tal Dansk’, går næsten alle deltagere også på dansk sprogskole i deres hverdag. Naila Hafeez siger, at sprogskolen også har været en stor del af at udvikle hendes sprog, og at det er kombinationen af den og ‘Tal Dansk’, der gør, at hun er god til at tale dansk i dag.

‘Tal Dansk’-caféen, der i Albertslund er arrangeret af Albertslund Boligsociale Center og støttet af Albertslund Kommune, findes blandt andet også i Aarhus, Odense, og Randers.