– Det kan blive rigtig rigtig dyrt, hvis du ikke forsikrer dig. Det nye sygesikring dækker altså på helt andre vilkår, end vi er vant til her i Danmark, siger konsulent Ole Vidstrup fra Forsikringsoplysningen.
Hidtil har det det danske sygesikringskort betalt din hospital- og lægeudgift i udlandet.
Det ændrer sig med det nye blå sygesikringskort. Forskellen er, at du nu er dækket ligesom borgerne i det EU-land, du kommer til skade i.
Patientombuddet har samlet oplysninger fra alle EU-lande. Her kan du se, hvor meget de enkelte lande tager i betaling for behandlingerne.
Tallene viser, at der er stor forskel på, hvad det blå sygesikringskort dækker, og hvad det ikke dækker, afhængigt af hvilket land du kommer til skade i.
Et tænkt eksempel
Der er samtidig markant forskel på, hvad de enkelte lande tager for de behandlinger, som det blå EU-sygesikringskort ikke dækker. SOS International giver et eksempel på, hvad du skal betale for et forvredet knæ til august:
– Hvis du for eksempel akut indlægges i Frankrig, fordi du har forvredet et knæ, er der egenbetaling på 20 procent, siger Rasmus Offenberg, marketing koordinator hos SOS International
Han oplyser, at normalprisen for en operation af et knæ, normalt vil ligge mellem 60- og 70.000 kroner. Det svarer altså til, at du selv skal betale mellem og 12- og 14.000 kroner.
Med det gule sygesikring havde operationen været gratis, da den var opstået akut i EU, og derfor ville være dækket af dit gule sygesikring.
Hospitals-og lægebehandling har egenbetaling. De penge skal du selv betale, hvis du ikke har lavet en forsikring. Får du brug for medicin eller hjemtransport, er det også penge op af egen lomme, hvis du ikke har dækket dig inden rejsen.
Gå til kommunen og få hjælp
Hvis du glemmer forsikringen, og kommer til skade på ferien, kan du, når du er kommet hjem, henvende dig til din kommune. De kan hjælpe dig med de beløb, som du kan få refunderet. Som hovedregel er det en god ide, hvis du gemmer kvittering og recept fra hospitalet, hvor du er blevet behandlet.
Tallene fra patiensombuddets hjemmeside bliver opdateret midt på året.
Læs også:
http://navisen.dk/blog/handicappedes-rejser-truet-af-nyt-sygesikringskort/