Typisk er det mænd i bygge- og anlægsbranchen, der udsættes for ulykker på jobbet, men også kvinder i døgninstitutioner og i hjemmeplejen kommer til tider galt af sted
Ryglidelser, bløddelsskade og knoglebrud er blot nogle af de skader, som kvinder får med hjem, når de kommer ud for arbejdsulykker på arbejdet som sygehjælpere og hjemmehjælpere. Det viser Arbejdstilsynets årsrapport fra 2010, som udkom i fredags.
»Når kvinder bliver udsat for arbejdsulykker, er det typisk i kvindebrancherne. Det er f.eks. i døgninstitutioner og i hjemmeplejen, at ulykkerne sker,« siger Niels Kofod, der er chefkonsulent i Arbejdstilsynet.
Løfteskader er de typiske arbejdsskader inden for hjemmeplejen og i døgninstitutioner. Arbejdsulykker sker altså ofte i situationer, hvor de ansatte skal løfte på beboerne, f.eks. når nogen skal have bad eller klædes på, eller når de ældre skal flyttes fra sengen til lænestolen.
Men også skader, hvor et ældre menneske falder, og hvor en ansat griber efter vedkommende, er et hyppigt eksempel.
»De kvindelige ansatte kommer bl.a. til skade i akutte situationer, hvor de f.eks. kan risikere at få knæk eller vridninger i ryggen,« siger Niels Kofod.
Kontorarbejde er også farligt
Det er dog ikke kun i hjemmeplejen, at kvinderne kommer til skade.
Også mellem skriveborde, kontorstole og kopimaskiner kan det være farligt at færdes, viser rapporten fra Arbejdstilsynet. Når der forekommer ulykker på kontorer, er det ofte, fordi de ansatte glider på fugtige eller våde overflader, snubler i gulvtæpper eller falder på trapper.
»I kontorbygninger er der mange trapper, og mange arbejdsulykker på kontorer sker på trapper, f.eks. hvis man bærer en bakke og ikke kan se, hvor man går. Det er en klassisk arbejdsulykke,« siger Niels Kofod.
Håndværkere har det værst
Selvom mange kvinder kommer til skade på jobbet, er det det mandlige køn, der fører i statistikken over arbejdsulykker. Det er dog især mænd i bygge- og anlægsbranchen, der arbejder på høje stilladser og med farlige værktøjer i hænderne, som er uheldige.
»Generelt er det mænd, der kommer til skade. Andelen af arbejdsulykker er nemlig altovervejende i mandefagene. Mændene kommer bl.a. til skade, fordi de arbejder med store maskiner og i situationer, der bare er farlige,« siger Niels Kofod.
Rapporten fra Arbejdstilsynet viser, at 60 procent mænd kom ud for en arbejdsulykke i 2010, mens tallet var nede på 40 procent for kvinderne.
Læs også: