Politikere arbejder for at droppe turbokyllinger i Allerød Kommune

70% af alt dansk kyllingekød er turbokyllinger. Men deres forhold resultere i store velfærdsproblemer.Foto: Stefano Belacchi / Animal Welfare Observatory / We Animals
Politikere i Allerød Kommune vil ikke længere indkøbe turbokyllinger. Nu skal dyrevelfærd for kyllingerne i fokus. Foto: Stefano Belacchi, Animal Welfare Observatory, We Animals.

Du sender dit barn ned i institutionen. De får kyllingelår til frokost, fordi det er billigt, og børnene kan lide det.

Men problemet er, at låret stammer fra en såkaldt turbokylling, som er blevet fremavlet meget hurtigt.

Politikere fra flere partier arbejder nu for, at Allerød Kommune helt dropper indkøb af turbokyllinger til blandt andet kommunens institutioner.

I Allerød Kommune har Vibeke Højbjerg (S) og Jørgen Johansen (K) bedt om at få sat afskaffelse af indkøb af turbokyllinger på dagsordenen. Det fremgår af et referat fra et byrådsmøde 13. marts og økonomiudvalgsmøde 1. april i Allerød Kommune. 

Og det er en god idé, lyder det fra World Animal Protection Danmark, der er en organisation, der arbejder for at forbedre dyrevelfærden. 

– Det har store omkostninger for dyrevelfærden, fortæller Pernille Fraas Johnsen, som er ph.d. i dyreadfærd og er seniorrådgiver for landbrug hos World Animal Protection Danmark.

Turbokyllingen er en kylling, der går fra at være 50 gram til to kilo på en måned. Det betyder, at dens krop ikke kan følge med, fortæller Pernille Fraas Johnsen.

 Jeg tror ikke altid, at man er klar over, at man køber turbokyllinger. Det er jo prisen, man går efter.
Jørgen Johansen (K)

I 2024 besluttede regeringen at stoppe indkøb af turbokyllinger, fremgår det af dyrevelfærdsaftalen fra 9. februar 2024.

Regeringen har modtaget bred opbakning, og nu er flere kommuner ligeledes gået i gang med at ændre deres kylling indkøb, fremgår det af Dyrenes Beskyttelse.

Læs også: SF’er vil forbyde turbo-kylling i børnehaver og på plejehjem. »Useriøst«, lyder kritikken

Allerød skal prioritere

Vibeke Højbjerg (S) og Jørgen Johansen (K) fra Allerød Kommune vil gå fra turbokyllinger til langsommere voksende kyllinger, når kommunen fremadrettet skal købe kyllingekød, fremgår det af referater fra byrådsmøderne.

Jørgen Johansen (K) er selv en del af Økonomiudvalget i Allerød Kommune. Han mener, at dyrevelfærden skal prioriteres:

 – Hvis vi gerne vil prioritere, så er det på tide at træffe nogle valg, der bliver dyrere. Vi vil prioritere, at dyrene har det ordentligt, siger han til NetAvisen. 

For Jørgen Johansen (K) har dyrevelfærden bag det købte kyllingekød ikke altid været tydelig:  

– Jeg tror ikke altid, at man er klar over, at man køber turbokyllinger. Det er jo prisen, man går efter, fortæller han.

Hvad skal det koste?

I 2024 havde Allerød Kommune indkøbt omkring 2,5 ton turbokylling, skriver Jørgen Johansen (K) i en mail til NetAvisen.

Den endelige beslutning har Økonomiudvalget endnu ikke truffet. Det er derfor uklart, hvad Allerød Kommune skal betale, hvis man dropper turbokyllinger til fordel for langsommere voksende kyllinger.

Turbokyllingen, dens forhold og velfærdsproblemer 

  • På 35 dage går kyllingerne fra 50 gram til 2 kilo. 
  • 3 ud af 4 kyllinger kan ikke gå normalt. 
  • De har øget risiko for organsvigt, hjertestop, vejrtrækningsproblemer og lammelser. 
  • Der er 20 kyllinger pr. kvadratmeter, hvilket er mindre plads end burhøns. 
  • De går typisk sammen i store flokke på op til 50.000 kyllinger. 
  • I Danmark slagtes omkring 100 millioner kyllinger, hvoraf 70 millioner er turbokyllinger. 

Kilde: Notat fra Anima om, hvordan kommuner kan udfase hurtigvoksende slagtekyllinger 2025, Klaus Jørgensen, der er områdedirektør i Landbrug og Fødevarer, og Pernille Fraas Johnsen, World Animal Protection Danmark.

I 2020 kostede en langsommere voksende kylling 100 kr., mens en turbokylling koster 29 kr., viser tal fra Dyrenes Beskyttelse.

Vender man blikket mod Aarhus, har man også har fokus på turbokyllinger. Aarhus Kommune har tidligere beregnet, at det ville koste kommunen 28,4 % mere i omkostninger. Det fremgår det af en indstilling fra Magistratens møde i Aarhus Kommune 27. august 2024.

Jørgen Johansen (K) og resten af Allerød Kommune står derfor umiddelbart over for højere omkostninger.

Læs også: Nemmere at spotte dyrevelfærd i køledisken

Kunstig intelligens og frivillige kan være en del af løsningen 

Jørgen Johansen (K) mener dog, at dyrevelfærden skal vægte højere end omkostningerne, hvilket betyder nedprioritering andre steder:  

– Vi skal effektivisere og gøre ting billigere med kunstig intelligens. Derudover kunne det også være at prioritere mere samordning med for eksempel frivillige. I gamle dage plejede vi forældre at ordne legepladserne. Det gav nogle rigtig gode relationer mellem forældrene, og måske er det en af de ting, vi skulle til at gøre igen. Altså civilsamfundet kommer til at gøre noget mere, fortæller han. 

Jørgen Johansen (K) fortæller, at den endelig beslutning træffes i juni 2025, når økonomiudvalget tager forslaget op igen. 

Økonomi eller dyrevelfærd  

Ifølge Pernille Fraas Johnsen er danskernes kærlighed til billige priser, det der påvirker kyllingernes skæbne:  

– Det handler om pris. Vi danskere er meget prisbevidste, og vi vil gerne købe vores fødevarer så billigt som muligt. Og det koster at give kyllingerne bedre dyrevelfærd, som for eksempel at give dem mere plads. Derfor vælger mange forbrugere de billige turbokyllinger, siger hun.  

Danskerne kiggede i 2022 primært efter prisen på en kylling (41%), mens kun 19% kiggede efter Dyrevelfærdsmærket, fremgår det af Landbrug og Fødevarers Fjerkræbranche årsstatistik fra 2022.

Hvis man som forbruger er forvirret, så kan man kigge efter det såkaldte Dyrevelfærdsmærke, der ud fra 1,2 eller 3 hjerter viser forbrugerne, hvilke forhold dyrene har haft. 

Sådan gjorde vi: Nyheden kom fra økonomiudvalgsmødet i Allerød Kommune 1. april. Der blev foretaget mundtlige interviews over telefonen med Pernille Fraas Johnsen, Jørgen Johansen (K) og Klaus Jørgensen. Der er også brugt statistik og informationer Aarhus Kommune og Landbrug og Fødevarer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.