Det sker for ca hver femte. At man ikke kan finde ud af, hvilken vej der er højre og venstre. Men det findes der en del forskellige tricks for at klare, viser Netavisens undersøgelse af sagen.
Mathias Obdrup, der holder foredrag om hukommelses og er ekspert i at huske ting, mener, der er en grundlæggende ting, man skal huske, hvis man vil huske retningerne.
– Det handler om at finde en ting, man ved med sikkerhed er til venstre, siger Mathias Ubdrup og giver sit eget fif.
– Hvis du forstiller dig en vandhane foran dig, så den hånd du bruger til at tænde for det varme vand, det er også den venstre. Så det er v. v. Så kan man huske det bedre, fordi de begynder med det samme bogstav.
Det handler om at finde en ting, man ved med sikkerhed er til venstre
Mathias Obdrup, foredragsholder om hukommelse
22-årige Adnan Al-Adhami studererer på Poltik og Administration, har en simpel regel, der sørger for, at han altid kan finde rundt i højre og venstre.
– Jeg ved, at jeg er venstrehåndet. Så jeg forestiller mig bare, at jeg skal skrive noget. Den hånd jeg så vil skrive med, ved jeg er den venstre, og så ved jeg, hvad der er højre og venstre.
Det trick kan med fordel også benyttes, hvis man ikke er kejthåndet, og det vil være nok for de fleste. Dog kan det ske, at tricket ikke er nok. Eksempelvis kan man være ambidekstral, altså lige god til at bruge begge hænder.
Jeg tror, det handler om, at det er svært at navigere ud fra nogen faste ting. Fordi hvis man bevæger sig, så kan noget, der før har været til venstre for en, komme til at være til højre, alt efter hvor man står, så bliver det sværere at huske
Mathias Obdrup, foredragsholder om hukommelse
Katrine Foldager Stokbro, danskstuderende på 23, har et trick som kan hjælpe alle, eller i hvert fald alle, der ikke mangler sin venstre hånd.
– Hvis du holder dine hænder foran dig, og prøver at lave et L med pege- og tommelfingeren, så er den der rent faktisk former et L, for left, den venstre hånd, siger Katrine og understreger, at siden hun begyndte at gøre dette, har hun ikke haft de store problemer med højre og venstre.
Læs også: Slå hjernen fra i 20 minutter og bliv mindre stresset
Forklaring på forvirring findes muligvis i hjernen
For nogen kan det måske være svært at forstå, hvorfor det overhovedet er et problem at huske, hvad der er højre og venstre. Hjerneforsker og professor på Københavns Universitet Albert Gjedde har et par forklaringer.
– Der er en sygdom, Gerstmanns syndrom, hvor et af de vigtigste symptomer er højre-venstre forvirring. I dette tilfælde skyldes det en svulst i den venstre hjernehalvdel. Så derfor mener man, at folk, der er særligt højre-venstre-forvirrede, kan have nogle medfødte forhold i deres venstre hjernehalvdel, især isselappen, hvor disse Gerstmann-svulster findes, siger Albert Gjedde. Der her forklarer, at grunden muligvis er i venstre hjernehalvdel.
Svært at navigere, når man bevæger sig
Hukommelses eksperten Mathias Oderup har en anden muligt forklaring.
– Jeg tror, det handler om, at det er svært at navigere ud fra nogen faste ting. Fordi hvis man bevæger sig, så kan noget, der før har været til venstre for en, komme til at være til højre, alt efter hvor man står, så bliver det sværere at huske.
Hjerneforskeren Albert Gjedde er enig i højre – venstre opdeling kan være forvirrende.
– Det er også, fordi definitionen på højre og venstre er jo i virkeligheden svær. For hvad er den højre del af verden, og hvad er den venstre del af verden? Det har noget at gøre med, hvor du selv står. Hvis du har din næse mod nord, så er alt det der er til højre for dig mod øst. Men det vil sige, at hvis du så drejer næsen mod syd, så er det pludselig omvendt, siger Albert Gjedde
Det kan være fordi, man lige har svært ved at orientere sig, at der kan opstå en forvirring. Men i de fleste tilfælde er det ikke noget, der har noget at gøre med sygdom. Men hvorfor nogen er meget dårligere til det end andre, det har man faktisk ikke noget svar på
Albert Gjedde, Professor og hjerneforsker ved Københavns Universitet
Vi ved ikke med sikkerhed, hvad problemet er
Grundlæggende er der dermed stadig tvivl om, hvad der skyldes at 20 – 25 procent af alle har problemer med højre-venstre.
–Det kan være fordi, man lige har svært ved at orientere sig, at der kan opstå en forvirring. Men i de fleste tilfælde er det ikke noget, der har noget at gøre med sygdom. Men hvorfor nogen er meget dårligere til det end andre, det har man faktisk ikke noget svar på.
Vigtigere end man lige tror
I dagligdagen er det sjældent mere end et lille irritations-moment, hvis man er lidt i tvivl om, hvilken hånd man lige skal bruge. I situationer kan det få en stor betydning, for eksempel i trafikken. I ekstreme tilfælde har der været eksempler på, at folk får amputeret det forkerte ben og fjernet den forkerte nyre. Så det er måske en meget god idé lige at bruge tricksne en ekstra gang, hvis man er i tvivl.
Læs også: Træn din hjerne og udskyd demensen