I går eftermiddag udspillede en sand tragedie sig, da en treårig dreng blev kvalt i sin elefanthue på børnehavens legeplads. Læs her, hvordan du undgår at iklæde dit barn livsfarligt tøj.
Moden inden for børnetøj dikterer nødvendigvis ikke sikkerhed. Lange bånd, snore og smarte knapper på tøjet risikerer at kvæle dit barn. Langt fra alle producenter er bekendte med eller retter sig efter de anbefalinger, som Sikkerhedsstyrelsen kommer med i bekæmpelsen af farligt børnetøj.
»At børnetøj kan udgøre en stor risiko for børn kan ikke siges ofte nok,« siger pressechef i Sikkerhedsstyrelsen Dorthe Gottlieb Rasmussen.
Derfor har Sikkerhedsstyrelsen opstillet en række anbefalinger, som skal sikre ufarlig beklædning til børn. Sådanne retningslinjer er væsentlige for de moderne forældre.
»I gamle dage var man måske nok mere optaget af, at børnetøj skulle være praktisk. I dag fokuserer mange også på, at deres børn skal være smarte. Design bliver vigtigere og vigtigere. Og derfor er det langt fra alle, der tænker på, at der kan være en risiko forbundet med eksempelvis de der smarte løkker i siden på trøjen,« siger Dorthe Gottlieb Rasmussen.
Undgå ulykkerne
Sikkerhedsstyrelsens har især fokus på snore i børnetøj, fordi særligt den slags detaljer truer børns liv og sikkerhed. Ifølge Dorthe Gottlieb Rasmussen skal forældre rette deres opmærksomme på ting, der risikerer at blokere barnets luftveje. For ofte har børneulykker noget at gøre med tøjdimser, som barnet sluger eller en hættesnor, der strammer om barnets hals. Derfor anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at:
• Tøj til børn op til syv år ikke må have bindebånd eller snore nær hoved og hals.
• Tøj til børn mellem syv og 14 år ikke må have bindebånd, der er længere end 7,5 cm nær hoved og hals.
• Tøj til børn mellem syv og 14 år ikke må have snore, som hænger frit nær hoved og hals.
Bindebånd er bånd, der er syet fast på tøjet. Snore er bånd, som går igennem en løbegang eller stropper på tøjet. Anbefalingerne gælder som retningslinjer, mens det er Produktionsloven, der opstiller rammerne for udformningen af børnetøj.
Læs mere om Sikkerhedsstyrelsens anbefalinger på www.sik.dk. Her kan du også få en oversigt over farlige produkter til børn og babyer.