Seniorpensionen fredes i regeringens 2030-plan: Karen kan endelig ånde lettet op

Regeringen dropper planerne om en “Arne Plus-ordning”. Seniorpensionen og Arne-pensionen bevares. Det fremgår af regeringens 2030-plan. Foto: Sundheds- og Ældreministeriet.

SVM-regeringen dropper nu endegyldigt sine planer, om at lægge seniorpensionen sammen med den såkaldte Arne-pension i en ordning, som regeringen selv har betegnet som “Arne-plus”. Det fremgår af regeringens 2030-plan, der blev præsenteret på et pressemøde tidligere på ugen af finansminister Nicolai Wammen (S).

– Jeg håber, at det intiativ, vi kommer med i dag, kan være med til at give ro, siger Nicolai Wammen (S).

Det er rigtig positivt, at det lykkedes at fjerne så massivt et angreb på lønarbejderne.

Enhedslistens beskæftigelses- og arbejdsmarkedsordfører, Victoria Velásquez (Ø).

Enorm lettelse

Det bekræfter 61-årige Karen Jensen, der er kirketjener i Helsingør

– Det giver en utrolig ro, at man ved der et fundament, uanset hvad der sker i mit liv, siger hun. Karen Jensen har netop fået tildelt seniorpension efter 20 år i fleksjob.

Det har skabt usikkerhed om fremtiden for personer på den nuværende seniorpension, da en afskaffelse af seniorpensionen til fordel for en “Arne Plus-ordning”, ville have stillet personer på seniorpensionen markant ringere økonomisk. Derfor glæder det Karen Larsen, at regeringen bevarer den nuværende ordning.

– Det er en enorm lettelse, siger Karen Jensen.

“Skubbet ud af arbejdsmarkedet”

– Det er rigtig positivt, at det lykkedes at fjerne så massivt et angreb på lønarbejderne, siger Enhedslistens beskæftigelses- og arbejdsmarkedsordfører, Victoria Velásquez (Ø).

Victoria Velásquez mener, stadig at seniorpensionen er en lappeløsning af de tidligere reformer, og at der brude være mere fokus på en forebyggende indsats inden folk bliver nedslidte og “skubbet ud af arbejdsmarkedet”.

Også De Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard, ser gerne at der snart kommer mere ro omkring danskernes pension. Men stiller sig kritiske i forhold til Arne-pensionen.

– Der trænger til ro og forudsigelighed på det her område. Når det er sagt, kommer vi i Konservative aldrig til at synes, at Arne-pensionen er en god ordning. Den trækker masser af mennesker ud af arbejdsmarkedet, som er i stand til at arbejde, siger Mette Abildgaard (K) til Jyllands-Posten.

Læs også: Ældre Sagen: “Regeringens indsats er utilstrækkelig”

Markant stigning i antallet på seniorpension

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2022 var 10.100 mænd og 11.200 kvinder, der modtog seniorpension. Det er en stigning på cirka 50 % for mænd og 55 % for kvinder fra 2021 til 2022.

Per H. Jensen, professor ved Roskilde Universitet, peger på, at stigningen kan skyldes afviklingen af efterlønsordningen. Det betyder, at flere søger seniorpension eller Arne-pension. Han understreger samtidig, at regeringens planer om, at lægge seniorpension og Arne-pension sammen til en Arne Plus-ordning, havde været en stor forringelse.

Seniorpension og Arne-pension

  • Seniorpension kan tildeles 6 år inden folkepensionsalderen. Personen skal have haft mindst 20-25 års beskæftigelse og en arbejdsevne nedsat til højst 15 timer om ugen.

 

  • Arne-pension tildeles op til 3 år inden folkepensionsalderen alt efter antal år på arbejdsmarkedet. Fx 44 år på arbejdsmarkedet giver ret til 3 år med tidlig pension.

Kilde: Ældresagen.dk

Med seniorpension er det muligt at få omkring 20.000 kroner om måneden 6 år inden pensionsalderen. Men med Arne Plus ville det i stedet blive omkring 15.000 kroner og 3 år inden pensionsalderen. For Karen Larsen ville det have betydet, at hun måtte flytte fra det sted hun har boet i over 30 år.

– Nu er det jo ikke, fordi jeg bor luksuriøst, det er en to-værelset i almennyttig bolig. Men nu kan jeg endelig hvile i det og ikke hele tiden tænke, hvad nu hvis, siger Karen Jensen.

Stigmatiserende at søge seniorpension

Per H. Larsen har gennem sin forskning set en tendens til, at personer der søger seniorpension i højere grad ser ned på sig selv. Han påpeger, at det kan skyldes at seniorpensionen ikke er en rettighed, som efterlønnen og Arne pensionen.

– På seniorpension skal du stå med hatten i hånden, du skal fremstille dig selv som syg og skrøbelig for at få tildelt ordningen. Det gør at flere kan føle sig stigmatiseret, og derfor undlader at søge, selvom de givetvis er berettiget til at modtage seniorpension, siger Per H. Larsen.

 

Sådan gjorde vi: Jeg så regeringens 2030-plan og valgte at fokusere på planerne om at bevare seniorpensionen og Arne-pensionen. Derefter forsøgte jeg at finde ud af, hvilken betydning det har for de berørte der er på seniorpension. Jeg søgte på Danmarks Statistik for at se om der er sket en udvikling. Denne udvikling fik mig til at kontakte forsker i Arbejdsmarkedet Per H. Larsen.