Foråret er over os. Det er derfor snart tid til, at bilens vinterdæk skal skiftes ud med sommerdæk. Alligevel er der hvert år en del bilister, der ikke får skiftet deres bildæk. Men dropper man et dækskifte, kan det få alvorlige konsekvenser, mener Poul-Erik Christensen, der er technical manager hos Applus Bilsyn Danmark A/S.
– Hvis dækkene ikke bliver skiftet, kan bilen komme i vanskeligheder med udskridninger eller meget forlængende bremselængder. Man kan dermed være til fare for sig selv og andre i trafikken, forklarer Poul-Erik Christensen.
Hold øje med vejret
Som udgangspunkt bør man skifte sine dæk, når temperaturen rammer 7 grader døgnet rundt, skriver Dækimportørerne på deres hjemmeside.
Men kender man det danske vejr, kan temperaturerne være meget utilregnelige. Vejret bør derfor også have indflydelse på, hvornår man beslutter sig for at skifte dæk, mener Poul Erik Christensen:
– Man bør holde øje med vejret i april måned og i hvert fald få skiftet til sommerdæk hen over maj og juni, vurderer Poul-Erik Christensen. Han tilføjer, at dækkene bør skiftes igen omkring november måned.
Læs også: Vinterdæk sikrer dig selv og dine medtrafikanter
Vejret er altså det vigtigste pejlemærke, hvis man overvejer at skifte dæk. Det kan have store konsekvenser, hvis dækkene ikke bliver skiftet i tide:
– Hvis man har vinterdæk på om sommeren, og luftfugtigheden når op på mere end 35 grader, så vil både bremselængden og styreevnen på vinterdækkene dale drastisk, forklarer Poul-Erik Christensen.
Det skal du vide om dækkene
– Forskellen på vinterdæk og sommerdæk er både i gummiblandingen og mønstret på dækket.
– Mønsterdybdens funktion er at få et bedre vejgreb ved at aflede vand fra vejen
– Minimumkrav på mønsterdybden på en bil er 1,6 mm
– Vinterdæk har blødere gummiblanding end sommerdæk
– Hold øje med dit dæktryk for at bevare en optimal bremselængde og styreevne
En undersøgelse foretaget af FDM fra 2013/2014 viste, at der er en forskel på næsten 2 meter i bremselængde ved blot 16 grader. Hvis bilen derimod kører med vinterdæk om sommeren med en hastighed på 80 km/t, så vil bremselængde forøges med cirka 23 meter.
Læs også: Test af vinterdæk
Om det på nuværende tidspunkt er den rette tid på året til at foretage sit dækskifte, vil afhænge af vejret i de kommende dage og uger:
– Denne uge er vejret blevet mildere, men der kan stadig være chance for nattefrost, siger vagthavende meteorolog Trine Pedersen fra Danmarks Meteorologiske Institut.
Dyre afgifter afholder mange fra dækskiftet
Trods stor opfordring til dækskifte fra både FDM, Dækimportørerne og Applus Bilsyn Danmark A/S mener Poul-Erik Christensen, at mange danskere alligevel undlader at skifte deres bildæk, blandt andet fordi dækskiftene er dyre:
– Mit eget bud på hvorfor danskerne ikke får skiftet deres dæk, som de burde, hænger nok sammen med økonomien. Et dækskifte på et enkelt hjul koster i gennemsnit cirka 700 kr.
Læs også: Fartglad? Du kan undgå bøder med ny opfindelse
Han understreger desuden, at mange danskere også fejlvurderer deres eget kørselsbehov:
– Jeg forestiller mig, at mange tror, at de ikke kommer til at køre særligt meget i deres bil. Derfor vælger man at lade være med at investere i et dækskifte. Der er endnu ikke forbud mod at køre med sommerdæk om vinteren og omvendt, men det må absolut frarådes.
Det skal du vide om dine bildæk. Før pilen over dækket og se…