Den gode gamle brændeovn er en de største kilder til forurening, og der er god mulighed for at leve længere, hvis du sender den til skrot.
Skynd dig ned på genbrugspladsen med din gamle pejs. Den forurener over 100 gange mere end en dieseldrevet lastbil og medvirker samtidig til, at 3.400 danskere hvert år dør for tidligt.
Nye tal fra Center for Energi, Miljø og Helbred viser, at brændeovnen ligger på en tredjeplads, når det kommer til, hvilke energikilder der forurener mest.
Kåre Press-Kristensen, der er Ph.d. ved Det Økologiske Råd, mener derfor, at de gamle brændeovne skal smides ud eller være dyrere at have derhjemme.
»Brændeovnen forurener rigtig meget, og derfor vil det være en god idé, hvis vi skifter den ud med eksempelvis jordvarme eller træpillefyr. Det er et af de områder, hvor der virkelig kan gøres noget her og nu. En afgift på de gamle ovne er derfor oplagt,« siger Kåre Press-Kristensen.
Den traditionelle brændeovn er den helt store synder, for det er nemlig muligt at reducere forureningen med op til 50 procent ved at erstatte den gamle pejs med en ny og mere miljøvenlig model, forklarer Kåre Press-Kristensen.
Ingen planer om afgifter
På Christiansborg er der ikke stemning for at sætte afgifter på de gamle brændeovne.
»Det er ikke vejen frem. Vi tror ikke på afgiftsmodellen på de gamle ovne. I stedet skal vi informere om fordelene ved de nye ovne og sætte filtre på, så vi mindsker forureningen,« siger Venstres energi- og klimaordfører Lars Christian Lilleholt.
Hos S og SF er løsningen heller ikke afgifter. I stedet foreslår miljø- og klimaordfører Mette Gjerskov (S), at man kan få et tilskud, hvis man afleverer den gamle brændeovn på genbrugspladsen.
»Vi opfordrer til en skrotningsordning, hvor man eksempelvis kan få 500 kr., hvis man går ned og skrotter sin gamle brændeovn,« siger Mette Gjerskov.
Den idé får Lars Christian Lilleholt til at ryste på hovedet.
»Jeg er ret tvivlende over for en skrotningsordning. Det vil være for dyrt, « siger han.
Ud over brændeovnene kommer der mest forurening fra landbruget og trafikken, der henholdsvis ligger nummer et og nummer to på listen over kilder til forurening.
Læs også: