En ny cykellygte med GPS sørger for, at du får en sms, hvis din cykel bliver stjålet. Cykelforbund og forsikringsselskab er dog ikke begejstrede
I tusmørket lusker den langfingerede cykeltyv ind og stjæler dit sundeste transportmiddel, mens du i lykkelig uvidende ser tv i stuen. Men nu er det slut med uvidenhed, for din cykellygte sørger for, at du får en sms på din mobiltelefon. Cykellygten har et indbygget GPS-system, som kan spore cyklens placering, hvis den vel at mærke bliver aktiveret, når man låser cyklen.
»Man kan også indstille en dvalefunktion, så man ikke behøver at tænde og slukke GPS’en. Så hvis man f.eks. er i skole eller på arbejde, kan man få tilsendt en sms hver time, så man ved, at ens cykel er der, hvor man stillede den,« forklarer Brian Beck fra Seir Jagt og Fritid, der sælger lygten.
GPS’en bliver aktiveret af de rystelser, den modtager, når cyklen bevæger sig, hvorefter den sender en sms til cyklens ejermand. Samtidig sender GPS’en sin placering til Google Maps, som er land- og verdenskort på internettet, som viser nøjagtig, hvor cyklen befinder sig.
En dyr og urealistisk løsning
Prisen på lygten er med 1.295 kroner et godt stykke over den almindelige lygtepris i supermarkedet.
»Vi har ikke solgt ret mange, og det skyldes måske pris og placering. Det kan nok bedst betale sig at købe den, hvis man har en cykel til 8-10.000 kroner,« siger Brian Beck.
men netop de meget dyre sportscykler kan ikke bruge lygten, de bliver nemlig slet brugt i de mørke vintermåneder.
»For mig virker det ulogisk, at GPS’en skal sidde i cykellygterne, for de dyre racercykler bruger man ikke i perioden fra 1. december til 1. marts, og det er jo ikke ret meget, der bliver kørt med lygter i sommerperioden«, siger Lars Bonde, Sportschef for Danmarks Cykel Union.
Han mener imidlertid godt, at det kunne være en god løsning med en GPS.
»Man må kunne finde et andet sted at placere den som enten bremserne, styret eller andre dele af grejet. Noget som er der i forvejen,« siger han.
Forsikringsselskab ryster på hovedet
Forsikringsselskaberne mener ikke at GPS’en i cykellygten vil kunne ændre hverken forsikringspræmie eller selvrisiko. Produktudvikler Mikkel Rud Pedersen fra forsikringsselskabet Top Danmark siger
»Vi vil ikke begynde at kræve, at folk skal installere overvågningsting i deres cykler. Det er ikke der, vi ser, at hverken teknologien er moden, eller at den danske befolkning er moden.«
Danmarks Statistik oplyser at der i 2009 er anmeldt 79.272 cykeltyverier
Læs også