Det kan godt betale sig for virksomheder at lade medarbejderne tage en lur midt på dagen. Det mener direktør Carsten Ohm, der selv elsker at tage en morfar.
Tunge, trætte øjne løber i vand foran computerskærmens giftige lys. Mange danskere kæmper hver dag med træthed på jobbet, men de fleste må vente med at få den forløsende søvn til fyraften.
Men arbejdsgiverne burde opfordre medarbejderne til at tage en lur, en såkaldt powernap, når trætheden melder sig, for det øger både arbejdsglæden, kreativiteten og produktiviteten. Det siger Carsten Ohm, der er direktør i sin egen coaching-virksomhed Unfolding Fields og ivrig powernapper.
»Jeg bliver gladere, sjovere og mere nærværende af at powernappe. Jeg træffer bedre beslutninger, så derfor er jeg sikker på, det kan betale sig økonomisk for min virksomhed,« siger han.
Ifølge ekspert i arbejdsglæde Arlette Bentzen er der masser af undersøgelser, der peger på, at powernapping på jobbet giver bedre medarbejdere.
»Det er bevist, at man bliver mere klar i hovedet, fokuseret og kreativ på jobbet, hvis man tager sig en lur midt på dagen. Det øger simpelthen arbejdsglæden,« siger hun.
Kræver øvelse at sove
Direktør Carsten Ohm har powernappet siden gymnasietiden, hvor han havde en sort sækkestol at sove i. Og efter 22 år med en daglig middagslur er han blevet god til det.
»Kunsten ved at powernappe er, at man skal kunne sove alle steder. Og det er noget, der virkelig kræver mange års træning,« siger han.
Carsten Ohms forbillede, når det kommer til at powernappe, er den verdensberømte videnskabsmand Albert Einstein. Når han trængte til fornyet energi, satte han sig med et nøglekneb i hånden. Når han faldt i dyb søvn, tabte han nøgleknebet og vågnede frisk og veludhvilet.
»Einsteins metode viser netop, at en powernap ikke behøver tage særlig lang tid. Man kan nøjes med et øjeblik, hvor man bare lige døser hen,« siger Carsten Ohm.
Forskning viser, at den optimale powernap er på ti minutter. Men Carsten Ohms erfaring er, at det ikke skader at sove lidt længere.
Læs også
Hver tredje dansker sover elendigt
Otte myter om søvn