Tomt. Der er ganske få beboere i Charlotteager i aften. Området er en del af et større boligkvarter, der forbinder Hedehusene med den vestlige del af Høje Taastrup by.
Mange af beboerne har vendt ryggen til demonstrationen. Nogle af taget i Tivoli. Andre i biografen og på den lokale shawarmabar for at undgå at støde ind i en af de mest radikale højrefløjspolitikere lige nu – Rasmus Paludan.
Rasmus Paludan har siden juni 2017 stået i spidsen for partiet Stram Kurs, der i de seneste tre måneder har gjort sig bemærket ved at tournere rundt med indvandrerkritiske og direkte provokerende mikrodemonstrationer i sociale boligbyggerier, hvor der er en høj koncentration af danskere med anden etnisk herkomst end dansk. Demonstranterne tæller altid kun Rasmus Paludan selv og så hans kameramand, der filmer talen og ikke mindst reaktionerne fra de vrede beboere, der bliver provokeret af Paludans optræden.
– Her i Charlotteager har vi et stærkt fællesskab. Vores unge er gode til at hjælpe. De arbejder frivilligt året rundt, og som tak belønnes de med en tur i Tivoli i efterårsferien, siger Pernille Kjelgaard, Centerchef for Ungecentret i Høje Taastrup Kommune og tilføjer:
– Vi har mange aktiviteter året rundt. Igen i dag har de unge mulighed for at spille fodbold i hallen. Moskéen har også åbent, hvor der er gratis sodavand. Og den lokale shawarmabar byder på gratis shawarmaer.
På Charlottegårdsvej 5 er der mødt 36 politifolk op. Ikke fordi, at der er ballade i lokalområdet. Nej. Politistyrken skal tage hånd om Rasmus Paludan, der demonstrerer i aften. Og det er en overraskende velkomst, som partiformanden får sig. For der er flere politifolk tilstede end tilhængere og demonstranter.
Rasmus Paludan indtræder i det afspærrede område klokken 16:58 med sin kameramand. Demonstrationen starter om to minutter. Stilhed. Man kan kun høre fuglene synge.
– Sikke dejligt vejr, vi har i dag, indleder Rasmus Paludan.
Hvad laver han her?
Der er gået 20 minutter. Nu får Rasmus Paludan sin første dialog. Cirka 20 meter fra det afspærrede område sidder Irene Jørgensen. Hun har boet i området siden 1982.
– Jeg forstår ikke, hvad han laver her? Det er jo et roligt område, siger Irene Jørgensen.
De 36 politifolk er her stadig. En af dem gaber. Flere ryster på hovedet. Men nu sker der noget. Rasmus Paludan har fået bid. Der skulle gå tre kvarter. Partiformanden får en fremmødt op i det røde felt. Rasmus Paludan spiller sit es: beskidte kommentarer mod religionen islam og personlige angreb. Den fremmødte mand kaster en lighter i panden på Rasmus Paludan som modsvar.
– Se. Jeg bliver jo angrebet. Han begår jo vold mod mig. Det er derfor, jeg mener, at der skal være politifolk tilstede. Han kastede jo en lighter i panden på mig, siger Rasmus Paludan.
Aftensmad og nationalsang
Stilhed. Igen. Stemningen er som i en fodboldkamp, når et hold ´parkerer bussen´. Der sker intet. Politifolkene snakker med de lokale beboere. De få børn, der er tilstede, cykler og leger. De fleste er her jo ikke i aften.
Mørket begynder så småt at lægge sig over Charlottegårdsvej.
– Kan jeg byde på en kop kaffe, spørger Ikram Günbulut, der går rundt i nabolaget og tilbyder de fremmødte gratis kaffe.
På tværs af Charlottegårdsvej står beboerne i små grupper. Her er både danskere, muslimer, børn, ældre og kørestolsbrugere.
– Charlotteager er for alle. Dansk eller anden-etnisk. Kristen eller muslim. Lys eller mørk. Ung eller ældre. Vi giver respekt til dem, der giver os respekt, siger Ikram Günbulut, der har boet i kvarteret siden 1988.
Klokken er 18:15. Folk begynder så småt af bevæge sig længere og længere væk fra det areal, hvor Rasmus Paludan står.
– Nå. Lad os komme hjem og få noget aftensmad, lyder det fra en af beboerne.
Som uret tikker, er der færre og færre ude på Charlottegårdsvej.
– Der er et yndigt land. Det står med brede bølge……. synger Rasmus Paludan foran et svækket publikum.
18:30 har klokken slået. Rasmus Paludan, kameramanden og de 36 politifolk forlader Charlottegårdsvej. Demonstrationen skulle ellers vare til klokken 20. De få beboere, der stadig er her, hjælper til med få ryddet det sidste skrald.
– Jeg tror faktisk ikke, at han (Rasmus Paludan, red.) kunne andet vers af vores nationalsang. Han stoppede jo efter første, siger en smilende beboer, imens hun træder op på sin cykel.
Sådan gjorde vi: Journalisten fik at vide, at partiet Stram Kurs skulle demonstrere på Charlottegårdsvej i Hedehusene. Journalisten tog derfor til demonstrationen, hvor han fik snakket med de lokale beboere, Rasmus Paludan og det tilstedeværende politi.