Salget af økologiske fødevarer er fordoblet siden 2005, men meget af økologien er importeret fra udlandet.
Danskerne er vilde med økologi. Så vilde, at salget af økologiske varer er fordoblet siden 2005. Men selvom danskerne jubler, er smilet knap så stort hos de danske økolandmænd. En stor del af væksten består nemlig af import af udenlandske økovarer.
Importen af økologiske fødevarer steg med 165 procent fra 2005 til 2009, og udgjorde sidste år for mere end 1 milliard kroner.
Det er særligt grøntsager, frugt og kaffe, vi importerer fra udlandet, mens de danske økolandmænd primært producerer kød og mælkeprodukter.
Når så stor en del af den danske øko-omsætning består af importerede varer, er fremgangen derfor ikke så stor for de danske landmænd. Og selv om det går rigtig godt for markedet for økologiske produkter, går det altså ikke så godt for økolandmændene.
2009 var det hårdeste år
De danske økologiske landmænd har det nemlig hårdt. De tjener alt for lidt, og der bliver færre af dem. Antallet af økologiske landbrug er faldet med 365 bedrifter de seneste fem år, og driftsresultatet i de økologiske jordbrug faldt fra 65.000 kroner i 2005 til -325.000 kroner i 2009.
»Det har været nogle rigtigt dårlige år. Finanskrisen ramte landbruget hårdt, og særligt 2009 var et hårdt år,« siger økologichef i Videnscenter for Landbrug, Ole Bloch Engellyst.
Ole Bloch Engellyst understreger dog samtidig, at de nye tal fra Danmarks Statistik, der kom ud d. 4 april, ikke er helt sigende for udviklingen i det danske økolandbrug. Videnscenter for Landbrug har indsamlet de første tal fra sidste år, og det ser noget bedre ud.
»De foreløbige tal for 2010 viser en stor fremgang på omkring 700.000 kroner i gennemsnit for de økologiske mælkeproducenter,« siger Ole Bloch Engellyst. Han pointerer dermed, at det danske økologiske landbrug i fremtiden går en lysere tid i møde.