Flertallet af de unge arbejdsløse er mænd, og dermed er det kvinderne mellem 18-34 år, der har haft størst succes med at komme igennem finanskrisen
Går man rundt og tror, at det er de unge mænd, der fører på karrierefronten, så kan man godt tro om igen.
Kvinder i alderen 18-34 år udgør nemlig kun 40 procent af antallet af unge arbejdsløse, der står uden job efter den økonomiske krise. Det fremgår af en ny analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) står bag.
»Det er en positiv udvikling for kvinderne. Når unge kvinder er i beskæftigelse, så er der bedre fremtidsudsigter, for så har de langt større mulighed for at få de jobs, de i fremtiden vil søge. Din fremtidige karriere på arbejdsmarkedet er nemlig meget afhængig af, om du får en god start, og om du har erhvervserfaring, uddannelse og andre ting på dit cv,« siger direktør i AE-rådet Lars Andersen.
Kvinder er bedst uddannede
Når unge kvinder primært er dem, der står op om morgenen for at tage på arbejde, skyldes det bl.a. forskellen på, hvor kvinder og mænd typisk er beskæftiget på arbejdsmarkedet.
»Kvinder er mere rettet mod servicesektoren og den offentlige sektor, som ikke har været så hårdt ramt af krisen,« siger Lars Andersen.
Men også det høje antal af kvinder, der tager en uddannelse er ifølge Lars Andersen en af de væsentligste grunde.
»Der er flere kvinder end mænd, der tager en uddannelse, og hvis du ikke har en uddannelse er ledighedsrisikoen langt større.«
Og selvom analysen er baseret på en gennemsnitlig beregning, vil den høje beskæftigelse blandt unge kvinder få nogle konsekvenser for fremtiden.
»Det vil blive en ny situation for mange kvinder. Typisk har det været sådan, at mænd har giftet sig med kvinder, der er lavere uddannede, og nu er det kvinderne, der skal vænne sig til at være gift med mænd, der har lavere uddannelse, end de selv har.«
Fare for at blive udstødt
Modsat kvinderne er mændene dem, der er hårdest ramt af finanskrisen. De udgør nemlig 60 procent af de i alt 87.000 arbejdsløse unge, fremgår det af analysen. Årsagen til den høje arbejdsløshed blandt unge mænd er, at færre mænd end kvinder tager en uddannelse, samt at mændene arbejder i de typiske ”mandefag”, som finanskrisen især har været hård ved.
»Der er flere mænd, der ikke har en uddannelse. Derudover er mændene i langt højere grad beskæftiget i bygge- og anlægsbranchen samt inden for industrien, hvor krisen har ramt hårdere.«
Og ifølge Lars Andersen er det ikke let at være ung mand uden et job.
»Du risikerer at blive mere marginaliseret. Og så er det sværere at få en god start på din fremtidige karriere, når du ikke har et job, mens du er ung,« slutter Lars Andersen.
Læs også: