Blodpropper: Politikere er i risikozonen

villy_portrait2010_RGB

Villy Søvndal (SF) er blot den seneste af en lang række politikere, der igennem tiderne har været udsat for en blodprop. Politikere er nemlig i en særlig risikozone for stress-relaterede blodpropper.

Det forklarer overlæge på hjertemedicinsk afdeling på Gentofte Hospital Jan Kyst Madsen:

– Vi ved, at A-type personligheder, der er folk, der for eksempel står tidligt op om morgenen og er meget udadvendte, er mere udsatte for blodpropper. Desuden opfylder politikere en masse af de betingelser, der er til stress, blandt andet fysisk og psykisk travlhed, siger han.

Han understreger dog, at der ikke er forsket specifikt i politikeres blodpropper.

Fakta om hjertesygdomme

  • 420.000 danskere lever med hjertesygdomme
  • I en kommune med 50.000 indbyggere har ca. 3.800 en hjertekar-sygdom
  • Knap 150.000 danskere har hjertesygdom på grund af åreforsnævring i hjertets kranspulsåre (iskæmisk hjertesygdom), der er den mest udbredte hjertesygdom. 72.200 af dem har haft en akut blodprop i hjertet

Kilde: Hjerteforeningen

– Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at der er en sammenhæng mellem politikere og blodpropper, siger han.

Læs også: Kommunal-politikere arbejder mere og mere

Sammenhæng mellem stress og blodpropper

Forskere har dog påvist, at der er en sammenhæng mellem stress og blodpropper.

Et studie publiceret i New England Journal of Medicine undersøgte flere hjerteafdelinger i Tyskland under VM-semifinalekampen i 2010, hvor Tyskland tabte 1-0 til Spanien. Her blev markant flere indlagt med blodpropper end på en normal hverdag.

Vi må ikke glemme de “almindelige” mennesker

Overlæge Jan Madsen understeger, at blodpropper generelt set er en meget udbredt sygdom.

– Vi må ikke glemme, at blodpropper er den næsthyppigste dødsårsag for mænd i den arbejdsdygtige alder. Kræft er selvfølgelig den største. Kræften dør man bare ikke pludselig af, og den har derfor ikke den samme effekt i medierne. Der dør naturligvis lige så mange i samme aldersgruppe, der ikke er offentlige personer. Men dem hører vi naturligvis ikke om i medierne, siger Jan Madsen.