Partnerens død, depression og demens er blandt årsagerne til, at ældre over 60 år fører selvmordsstatistikkerne i Danmark.
Det viser en ny rapport, som Socialstyrelsen har udarbejdet.
– I alderdommen rammes man ofte af store personlige udfordringer og tab. Det er ofte uigenkaldelige tab, hvis man eksempelvis mister sin ægtefælde eller sin førlighed. Nogle oplever også kroniske smertetilstande. Når flere af de ting ramler sammen, skal man være robust og have livsindholdet i orden for at kunne tage udfordringen op. Og det er ikke alle, der har det, vurderer funktionsansvarlig psykolog ved Enhed for Selvmordsforebyggelse Jan-Henrik Winsløv. Han er en del af forskergruppen Ældre og Selvmord.
Når ikke at restituere
Rapporten samler resultater fra danske og internationale studier på området og kommer med en række anbefalinger, der skal forebygge og hindre de ældres selvmordsadfærd. Den er første skridt på vejen i Socialstyrelsens projekt “Forebyggelse af selvmordsadfærd blandt ældre”.
Det ligger ikke til generationen på plus 65 at søge hjælp. De bidder tænderne sammen, og den tavshed dræber dem.
Morten Thomsen, bestyrelsesformand i Livslinjen
Jan-Henrik Winsløv mener, at store belastninger på kort tid får de ældre til at miste håbet og opleve depression, fordi de ikke når at restituere.
– Man ser hos ældre, der begår selvmord , at der ofte sker mange ting over kort tid. Du bliver udmattet og overbelastet, hvis du mister nogle af de ting, som er vigtige for dig i din tilværelsen. Og så melder spørgsmålet sig: Hvad er det hele så værd?, siger psykologen.
Mulige årsager til selvmord
- Impulsiv personlighed
- Misbrug i barndommen
- Nærliggende eller akutte stressfyldte hændelser
- Partners død
- Stædighed eller behov for uafhængighed
- Psykisk eller fysisk sygdom
- Depression eller demens
- Alkoholmisbrug
Bidder tænderne sammen
Personlighedstræk som stædighed og behovet for at være uafhængig af hjælp fra andre kan spille en rolle i de ældres selvmordsadfærd, viser rapporten.
Og det er noget bestyrelsesformand for Livslinjen Morten Thomsen genkender.
Læs også: Mænd skal hjælpes mandigt ud af selvmordsstatistikken
– Det ligger ikke til generationen på plus 65 at søge hjælp. De bidder tænderne sammen, og den tavshed dræber dem. Hvis de i stedet fik fortalt omgivelserne, at de havde det skidt, kunne man behandle eller forebygge det. Samlet set har vi i Danmark de sidste 20 år oplevet et fald i selvmordsforsøg. Men der én gruppe, der har været stagnerende. Det er dem på plus 65 år, og de skal have en særlig indsats, siger bestyrelsesformanden.
Frygter flere selvmord
– Samtidig har vi en stor årgang, der nærmer sig 65 år, så man kunne godt frygte nu, at vi vil se endnu flere selvmord i den aldersgruppe, siger han.
Projektet, der løber fra 2013-2016, har fået bevilget fire millioner kroner, der blandt andet skal gå til at gøre de professionelle og frivillige kræfter i ældresektoren bedre til at forebygge og hindre selvmordsadfærden.