Afgiv din stemme, når du alligevel ordner din lørdags-shopping i storcentret. I ugen op til kommunalvalget 19. november rykker kommunen ud af rådhuset og de sædvanlige stemmesteder til fem forskellige nye valgsteder. Både storcentre, gymnasiet, teknisk skole og biblioteket bliver valgsted for en dag.
– Det er spændende, om vi reelt får flere stemmer, fordi det er første gang, vi laver mobile valgsteder, siger Karin Sinding, faglig konsulent i Hvidovre Kommune.
Vi gør det i troen på, at det her betyder noget, og så må vi se, om resultatet står mål med den indsats, der er brugt på det
Helle Moesgård Adelborg (S), Borgmester
De mobile valgsteder skal bekæmpe den rekordlave valgdeltagelse fra sidste kommunalvalg i 2009. Danmark oplevede den laveste stemmeprocent i 35 år, hvor kun 65,3 procent af alle danskere brugte deres stemme. I Hvidovre var stemmeprocenten under landsgennemsnit med 58,7 procent.
- København: 54,4
- Brønby: 58,2
- Hvidovre: 58,7
- Aalborg: 60,3
- Ishøj: 60,3
– Vi ønsker selvfølgelig at hæve valgdeltagelsen, og vi har diskuteret, hvad vi kunne gøre for at højne interessen for kommunevalget. Her var der flertal for, at vi prøvede at lave mobile valgsteder, siger borgmester i Hvidovre Kommune, Helle Moesgård Adelborg (S), om initiativet.
– Vi gør det i troen på, at det her betyder noget, og så må vi se, om resultatet står mål med den indsats, der er brugt på det, siger hun.
Politikernes ansvar at engagere vælgerne, ikke kommunens
Rasmus Kleis Nielsen, forsker i kommunikationsstrategier ved Roskilde Universitet, medgiver, at de mobile valgsteder kan være en god ide.
– Afstanden til valgstederne er en af de faktorer, der påvirker, om folk stemmer eller ej. Så man kan øge valgdeltagelsen ved at gøre det nemmere for folk at stemme. For eksempel ved at bruge mobile valgsteder, siger han.
Det er jo politikerne, der skal sørge for at folk føler, at det gør en forskel at stemme
Rasmus Kleis Nielsen, forsker i kommunikationsstrategier
Men han understreger, at det i høj grad er op til de enkelte lokalpolitikere, at få folk til at stemme.
– Kommunen kan tage sig af processen omkring det og sørge for, at det er praktisk nemt at stemme. Men det er jo politikerne, der skal sørge for at folk føler, at det gør en forskel at stemme, siger Rasmus Kleis Nielsen.
Det er Helle Moesgård Adelborg helt enig i.
– Jeg synes, vi har lagt nogle gode rammer for valget, og det er nu, vi skal ud på gader og stræder. Det er nu, arbejdet skal gøres for at højne stemmeprocenten, siger hun.
Læs også: Sådan rapper man kommunalpolitik!