»Jeg var bange for at få en blodprop mere – og bange for at dø«

Jeanette har oprettet Facebook-gruppen "Stop p-pillerne før de stopper dig" for at fortælle sin historie
Jeanette har oprettet Facebook-gruppen “Stop p-pillerne før de stopper dig” for at fortælle sin historie. Foto: Klip fra Facebook

Det er meningen, det skal være et fantastisk år på efterskole. Sådan bliver det ikke. I stedet for at plante de forventningsfulde fødder i den fagre nye efterskoleverden, begynder Jeanette Kirch hurtigt at betræde linoleumsgulvet på lægens kontor og de lange gange på en hospitalsafdeling, hun er for ung til.

Hun er svimmel, har hjertebanken og ubærlig hovedpine. Hun får hjertemedicin, mange forskellige slags. En kølig eftermiddag i december kollapser hun på naboefterskolens håndboldbane. Hverken hun selv eller lægerne ved endnu, hvor galt det faktisk står til.

Et langt sygdomsforløb begynder

Jeanette begyndte at tage p-piller af mærket Lindynette fire måneder forinden.

– Jeg fik p-pillerne fordi jeg døjede meget med menstruationssmerter, og jeg fik at vide, at de kunne hjælpe på det. Men de ødelagde meget for mig og min krop.

Flere nætter vågner hun med en galopperende hvilepuls på 200. Hun lider af kraftig hovedpine og går til lægen. Han giver hende medicin mod hjertekramper, men hun får det værre og værre. Først efter hendes kollaps bliver blodproppen i den ene lunge opdaget.

Jeanette bliver indlagt med det samme og bliver på Hjørring sygehus i flere uger.

Jeg havde det efterfølgende meget hårdt – især psykisk. Jeg var bange for at få en blodprop mere og bange for at dø
Jeanette Kirch

Risikoen for blodpropper

Ifølge Sundhedsstyrelsens rapport om p-piller og risiko for blodpropper fra 2012, er der en meget lille chance for, at en pige får blodpropper og i værste tilfælde dør af at tage p-piller. Risikoen er størst hos piger med en familiehistorik med blodpropper før 40-års alderen, piger med overvægt, diabetikere eller storrygere.

Jeanette var ingen af delene.

Hvad der så gik galt, står ikke i lærebøgerne. Hun er uden for statistikken.

Faktaboks:

  • Mere end 400.000 danske piger tager p-piller
  • Siden p-pillen kom ind på det danske marked i 1966 er der indberettet 839 tilfælde af blodpropper. 66 af dem har ført til dødsfald
  • Til sammenligning har mere end 1 million piger taget p-piller i årene 1997-2010
  • Læger bør ifølge eksperter altid undersøge, om en pige er i risikogruppen for blodpropper
  • Risikoen for blodpropper er størst de første 12 måneder efter den første pille er taget
  • Læger bør ifølge eksperter altid undersøge, om en pige er i risikogruppen for blodpropper

Advarer piger på Facebook

Jeanette har startet Facebook-gruppen ”Stop p-pillerne før de stopper dig”, der har mere end 6.000 likes. Motivationen bag den er klar:

– Jeg har en oplevelse i bagagen, som jeg ikke vil have, at andre skal opleve. Det at falde livløs om som 15-årig, siger hun.

Jeg synes kondomet er en fantastisk opfindelse. Det er der, når man skal bruge det, og det beskytter dig mod at blive gravid.
Jeanette Kirch

Hun ønsker ikke for andre, at de skal opleve, hvad hun har gennemgået.

Et liv med gener

I 2013 går Jeanette på handelsgymnasiet i Fjerritslev. Hun lider stadig af hjerteforstyrrelser som følge af blodproppen.

Hun er besvimet op mod 20 gange, og hun er skrøbelig i koldt vejr med sin dårlige lunge. Selvom hun i dag er i et fast forhold, ville hun aldrig overveje p-piller igen:

– Jeg synes kondomet er en fantastisk opfindelse. Det er der, når man skal bruge det, og det beskytter dig mod at blive gravid.