Unge piger tager p-piller for at få større bryster

P-piller er blevet en omstridt sag efter flere mediedækkede sager om blodpropper. Foto: Privat
Nogle unge piger bruger p-pillen til andre formål end prævention. Foto: Privat

Pænere hud, kontrol over menstruation, færre smerter og større bryster. Det er tit ikke beskyttelse mod graviditet, der får unge piger til at begynde på p-piller.

Til trods for at der ikke er nogen tal, der viser, at piger får større bryster af p-piller, er det et ofte diskuteret emne blandt unge piger.

Jeg gik op til lægen som 15-årig, uden at fortælle det til mine forældre, fordi jeg ville have større bryster, og jeg havde hørt fra andre, at de gjorde det
– 24-årig studerende fra Odense

Læs også: Mellem frygt og fakta

Graviditet er ikke i fokus

Anne Bjerre er initiativtager og leder af debatforummet Girltalk, der er en hjemmeside for piger mellem 12 og 24 år, hvor de kan få rådgivning og tale med hinanden om stort og småt. Hun fortæller, at det for mange unge piger ikke handler om graviditet, når de vil tage p-piller:

-Pigerne fortæller for eksempel, at de vil have større bryster, at de har taget nogle p-piller, og om jeg ved, om det virker, fortæller Anne Bjerre

For mange unge piger handler p-piller om at undgå bumser, få større bryster, udskyde menstruation og kontrollere, hvornår den kommer, siger hun.

I en debat om p-piller og større bryster på Girltalk-forummet skriver en pige:

-Overvejer det stærkt, fordi jeg gerne vil have større bryster.

En anden pige skriver:

-Min søster er selv på p-piller, og de fleste, jeg kender, har fået større bryster af at være på p-piller. Derfor vil jeg også gerne på det, men er det ikke lidt for meget?

Tal om p-piller
4691* Piger mellem 10 og 14 år bruger p-piller
92471* Piger mellem 15 og 19 år bruger p-piller
I alt er ca. 427.000 kvinder på p-piller i Danmark*
Tal fra 2012
Kilde: Medstat.dk

Læs også: Den sunde p-pillepause er en myte

Også Sex & Samfund kan bekræfte, at de har fået spørgsmål af samme art, selvom det ikke er så hyppigt:

-Vi får nogle gange spørgsmål på Sexlinien for Unge omkring p-piller, og en gang i mellem får vi spørgsmål fra piger, der spørger, om de får større bryster af det, siger projektleder hos Sex og Samfund Jeppe Hald.

Ukendt hos lægerne
Praktiserende læge Jens Martin Saxe fra Brøndbyøster kender ikke til, at piger vil have p-piller for at få større bryster, men der er andre grunde:

-Der er unge piger kommer op og får p-piller for menstruationssmerter eller uregelmæssigheder. Der er også nogle piger, der kommer op og vil have p-piller for akne.

Jens Martin Saxe udskriver dog ikke p-piller til unge piger, der vil have pænere hud.

– Jeg giver gerne p-piller ud for at forebygge graviditet, men ikke for at undgå bumser, siger han.

Ikke en ny tendens
Det er dog ikke en ny tendens, at unge piger bruger p-piller til andet end prævention. En 24-årig studerende fra Odense fortæller til NetAvisen, at hun som 15-årig startede med p-piller, fordi hun ville have større bryster:

-Jeg gik op til lægen som 15-årig uden at fortælle det til mine forældre, fordi jeg ville have større bryster, og jeg havde hørt fra andre, at de gjorde det.

Hun fortæller, at mange af hendes veninder tog p-piller af mange forskellige årsager:

-Vi startede meget tidligt, så det havde for manges vedkommende ikke noget med prævention at gøre.
Hun fortryder i dag, at hun startede så tidligt, men siger, at det var så tilgængeligt og normalt, så hun ikke overvejede bivirkninger eller konsekvenser.