NORDJYLLAND: Økolandmand Per Bundgaard fra Vadum i Nordjylland vil leje sin tomme kostald ud til en økologisk mælkeproducent. Per Bundgaard stiller stald og foder til rådighed, mens lejerens køer forsyner markerne med gødning. Lejeren bliver en del af et gårdfælleskab, hvor der ikke er tale om selveje, men en slags deleøkonomi.
Konceptet hedder ”sharemilking” og er indhentet fra New Zealand og Australien.
– Sharemilking hvor mælkeproducenten lejer produktionsapparatet, er meget udbredt i New Zealand og Australien. I dag er det meget svært for en ny landmand at låne penge til at købe en gård. Det her er en væsentlig billigere og nemmere måde for en økomælkeproducent at starte op, fortæller Per Bundgaard til Økologisk Landsforening.
Læs også: Økologiske svin som landbrugets redning
Delemælk kan hjælpe generationsskifte på vej
Ifølge Økologisk Landsforening står det danske landbrug overfor et generationsskifte. Finanskrisen har gjort det svært for nye unge landmænd at låne penge til at købe deres egen gård og starte op fra bunden. Her kan ”sharemilking” være en mulig løsning på problemet.
– Der er ikke plads til, at nogen kan komme ind, fordi ingen kan låne penge. Det interessante ved det er, at det er en ny model for nye og unge landmænd til at komme i gang, fortæller Økologisk Landsforening.
Det er en god ide, fordi det fjerner nogle af de faste omkostninger, der ellers er ved at etablere sig. Det kan være med til at sikre generationsskiftet på kort sigt.
Mogens Ove Madsen, lektor ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet
Per Bundgaard mener, at han ved at leje sin kostald ud kan hjælpe en ny ung landmand på vej. Den unge landmand kan på denne måde undgå en stor gæld i banken, fortæller den nordjyske landmand til Økologisk Landsforening.
– En landmandskollega kan få en chance for at blive økologisk mælkeproducent uden at stifte stor gæld i produktionsfaciliteter, og min økologiske planteavl kan få et løft med mere økologisk gødning. Det er win-win.
Læs også: Oppositionen: Det økologiske landbrug skal styrkes
En god ide på kort sigt
Mogens Ove Madsen, lektor ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, er positiv over for konceptet. Han understreger, at det kan fjerne de faste omkostninger, der ellers er ved opstart af et landbrug.
– Det er en god ide, fordi det fjerner nogle af de faste omkostninger, der ellers er ved at etablere sig. Det kan være med til at sikre generationsskiftet på kort sigt.
Men samtidig understreger han også, at der kommer en dag, hvor gården skal skifte ejer. Her skal der kapital til.
– På lang sigt er der jo en, der skal indhente det, de har lejet sig ind i – og hvad gør man så?