I disse år er centrumstationen Nørreport under ombygning, og det skaber et enormt besvær for de blinde og svagtseende. Når gangarealer og indgange konstant ændres, er det næsten umuligt for de blinde at bruge deres intuitive stedsans. Det fortæller Michael Bülow Davidsen, der er blind.
“Når de i forbindelse med en sådan ombygningsprocedure er nødsaget til at bryde ledelinjerne op, er det simpelthen så møgbesværligt at finde rundt. Jeg går med stok og forsøger at gå efter nogle andre og bruge min stok til at undgå de værste forhindringer.”
Michael Bülow Davidsen har været på Nørreport flere gange, og ved derfor nogenlunde i hvilken retning han skal.
“Når man er kommet der nogle gange, så lærer man sine ruter at kende,” forklarer han.
Netop derfor er det ekstra vanskeligt for blinde under en ombygningsproces, fordi de er så afhængige af deres rutiner og kendemærker, forklarer John David Heilbrunn, der er næstformand for Dansk Blindesamfund.
“Projektet indbefatter jo også omlægninger af busruter, og blinde er jo temmelig afhængige af bus. Det kan være vanskeligt at finde ud af hvilke ændringer, der er blevet lavet. Fra uge til uge sker der ændringer, som gør, at man ikke kan være sikker på, at forholdene er de samme næste uge,” fortæller han.
Afhængige af folks hjælp
I Dansk Blindesamfund forstår de godt, at det kan være svært at finde enkle løsninger, der kan lette de blindes hverdag under ombygningen. Især når byggeriet er komplekst, som det er i området omkring Nørreport station. “Når man er på stationen, er man simpelthen nødt til at spørge om hjælp, og det er folk jo også flinke til,” forklarer Troels Gamst, der er kredsformand for Dansk Blindesamfund i København.
“Hvis man farer rundt og ser fortabt ud længe nok, så er der normalt nogle, der hjælper en,” fortæller Michael Bülow Davidsen.
Der er ikke blevet etableret nogen yderligere hjælp, der gør færdslen ved Nørreport lettere for personer med synshandicap som ham selv.
“Jeg har ikke opdaget eller fundet nogle andre initiativer,” fortæller han om de gange, han har kastet sig ud i færdslen i stationsområdet.
Derfor er Michael og andre blinde i øjeblikket afhængige af, at folk kommer og hjælper dem.
Holder sig væk
Når Nørreport er så utilgængelig i øjeblikket, er næstformand John Heilbrunn overbevist om, at blinde og svagtsynede undgår området, så vidt det overhovedet er muligt. Fra Dansk Blindesamfund rådgiver de medlemmerne til at finde nogle alternativer til den daglige færden på Nørreport. Men det kan være svært at undgå stationen på grund af den centrale beliggenhed.
”Der er ikke et særligt beredskab, hvor folk kan ringe og høre hvor man kan finde de forskellige ting under ombygningen,” fortæller John Heilbrunn. Han kunne godt tænke sig, at det i større grad var muligt at få den fornødne information om de ændringer, der bliver lavet.
Ny Nørreport projektet forløber frem til 2014, og metrobyggeriet forventes at stå færdigt i 2018.
Se også: Blinde bliver overset i byggerod