Dansk klima-asfalt hyldes i udlandet: »Et kæmpe skulderklap«

Ny klima-asfalt kan snart findes landet over.
Foto: Pxhere

Dansk klimavenlig asfalt har så stor succes, at USA, England og Sverige nu følger det danske eksempel.

– Vi er super stolte, og det vidner om vores hårde arbejde i op til ti år. At der tilmed er så stor interesse fra udlandet er et kæmpe skulderklap, siger Christian Axelsen, specialist fra Vejdirektoratet.

Det er efter en stor international konference, at den danske asfalt for alvor har spredt sig.

– Vi blev inviteret for at dele vores viden. Efterfølgende er der mange lande, der nu forsøger at kopiere idéen, siger Matteo Pettinari, specialkonsulent fra vejdirektoratet.

Den nye asfalt mindsker benzinforbruget og CO2-udledningen for biler, der kører på den. Vejdirektoratet anslår, at det vil spare 57 millioner liter brændstof svarende til op mod 143.000 ton CO2 i 2030.

– Det er så potentielt godt et produkt. Det er fantastisk, at vi kan være med til at mindske det danske CO2-udslip, siger Christian Axelsen.

Læs også: Ekspert: Grøn asfalt batter ikke meget i klimaregnskabet

Længere på literen

Udover den miljømæssige fordel kan danske bilister også få gavn af projektet, da den nye asfalt forventes at spare op mod fem procent af brændstofforbruget for biler, der kører på den.

Direktør for det økologiske råd, Claus Ekman, er også positiv overfor idéen.

– Hvis der ikke er nogle meromkostninger ved asfalten, så lyder det fantastisk, siger han.

Den nye asfalt består af stoffet bitumen og færre sten end normal asfalt. Det gør, at der er mindre rullemodstand mellem asfalt og hjul, og derfor kan biler køre flere kilometer per liter benzin.

Læs også: Klimaekspert afliver myte: økologi er ikke bæredygtigt

I Danmark er projektet lige nu på prøve, og der er udlagt 41 kilometer asfalt på fire forskellige strækninger i landet. Hvis asfalten bliver en succes, skal den fra 2020 løbende erstatte den gamle asfalt. Det vil sige, at der potentielt kan udlægges knap 4.000 kilometer på de danske statsveje fra 2020.

Nedenfor kan du se hvilke danske strækninger, der har klimavenlig asfalt:

 

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen udspringer af en tidligere artikel om samme emne fra journalisten. Citaterne stammer fra telefoninterviews med begge kilder. 

One Response to "Dansk klima-asfalt hyldes i udlandet: »Et kæmpe skulderklap«"