En kvinde køber en kjole, spiser frokost og får ordnet negle. Det lyder måske som en normal fridag for mange, men for kvinden er det en dag på jobbet, hun er nemlig mystery shopper. Mystery shopperne, der også kaldes serviceobservatører, bedømmer butikkers og restauranters service, udseende og specifikke kvalifikationer i forhold til forretningstype. Hos servicefirmaet Shoptimizer, der sender de såkaldte mystery shoppere ud i butikker, har de oplevet en stigning af virksomheder, der vil gøre brug af mystery shopperne.
Der er større fokus kundeservice
Firmaet Servicemind, der også stiller mystery shoppere til rådighed, fortæller, at der især i mindre byer er efterspørgsel på mystery shoppere. Også hos Shoptimizer oplever de et behov for flere mystery shoppere i udkantsdanmark.
– Vi har jo masser af observatører i de ti største byer i Danmark. Det er steder som Nordjylland, Sønderjylland og Lolland-Falster, hvor der godt kunne bruges flere, fortæller administrerende direktør for Shoptimizer, Henrik Have.
Hos Dansk Erhverv pointerer markedschef Lone Rasmussen, at handlen i Danmark har været hårdt ramt af finanskrisen. Særligt detailhandlen kæmper stadig med krisen, og det kan være derfor, at flere vil tiltrække og fastholde kunder med en bedre service.
– Mystery shoppere har man altid brugt, hvert fald i nyere tid, påpeger Lone Rasmussen og fortsætter:
– Der er dem, der har den bedste kundeservice, de bedste produkter og de bedste varer på hylderne, der vinder kampen om kunderne.
Hele spektret dækkes
Både Shoptimizer og Servicemind fortæller, at de har mystery shoppere af begge køn i alle aldre, for at dække alle spektre af markedet. Det vil eksempelvis ikke give mening at sende ældre kvinder ud for at bedømme en tøjforretning til unge, eller en person, der ikke drikker kaffe, ud for at bedømme en kaffebar.
– Af aldersgrupper er det alle, vi har nok flest mellem tyve og femogtredive, men vi har også shoppere helt op i tresserne. Vi dækker det hele, siger Henrik Have.
Et tiltrækkende job
Jobbet som mystery shopper er noget, de fleste kan varetage, da det handler om at shoppe.
– Mange har jobbet som et fritidsjob. Det er blandt andet folk, der har deltidsjob eller går hjemme. Det er et job, der nemt og sjovt at udføre, hvilket nok er noget, der tiltrækker folk, fortæller projektkoordinater hos Servicemind, Vivi Tran.
Det er noget, mystery shopper Camilla Jensen kan nikke genkendende til. Hendes navn er ændret i denne artikel, da hendes job kræver, at hun er anonym. Camilla Jensen siger, at hun tog jobbet, fordi hun selv har været sælger i en butik, og derfor gerne ville se det fra kundens synspunkt.
– Og så er det jo et sjovt job og en spændende måde at tjene penge på, afslutter Camilla Jensen.
Henrik Have mener også, at mange vælger det, fordi det er hyggeligt, men også fordi man kan øge sin indkomst ved blot at gå ud og shoppe. Han fortæller, at de lige nu har omkring 3000 godkendte mystery shoppere hos Shoptimizer, og mellem 5000 og 6000 på venteliste.