Ny app skal give søde drømme

Opdateret kl. 10:04 12/04/12

Lyden af det klukkende hav eller af vinden, der får trætoppene til at rasle skal, med en ny Iphone-app, blande sig med vores snorken. App’en, der hedder ‘Dream:On’, er en del af et forskningsprojekt fra University of Hertfordshire, der med specielt designede lydlandskaber skal teste, om man kan påvirke drømmeland, så det bliver et rart og fredfyldt sted.
 

App’en gøres klar inden du går i seng, hvor du vælger om nattens drømme skal byde på gåtur i skoven eller afslapning ved havet, samt hvad tid du vil vågne. Iphonen skal derefter lægge ved din side i løbet af natten, og når du når ned i den dybe REM-søvn, hvor du drømmer mest, spiller app’en et lydlandskab, der passer til den valgte drøm. Samtidig holder app’en øje med dine bevægelser, og skruer selv ned for lyden, så den ikke vækker dig, hvis du sover uroligt.
 

I app’en er der et indbygget et smart vækkeur, der ved at måle dine bevægelser timer alarmen, så du vækkes, når du er tættest på at være vågen. På den måde vågner du på den mest behagelige måde.
 

Martin Brynskov, professor i interaktionsteknologier ved Aarhus Universitet, ser app’en som del af en udvikling, hvor mobilen er med os overalt og bliver vores teknologiske navlestreng.
 

– Man kan se det her som et eksempel på, at mobilen er det tætteste vi som personer kommer på teknologien. Det kan så bruges i alle mulige sammenhænge, som f.eks. forskere der vil tættere på os. Det er totalt logisk, at det er mobilen, der på den måde kommer i seng med os, forklarer han 
 

Rapporter til drømmebank
 

Da app’en er en del af et forskningsprojekt, bedes man om morgenen om at afrapportere sine drømme til et program, der hedder ‘dream catcher’, samtidig kan man twitte om drømmen eller facebook-tagge, hvilke af ens venner, der har været en del af nattens begivenheder. Tim Wiseman, der er psykolog ved University of Hertfordshire, håber på at kunne indsamle tusindvis af drømme hver nat og derved undersøge, hvordan vores drømme kan påvirkes.
 

Jeg har udført mange massedeltagelseseksperimenter før, men dette er helt klart det mest ambitiøse og spændende, siger Tim Wisemann til Sciencedaily.com
 

Martin Brynskov er dog skeptisk i forhold til, hvor stor den nye app vil blive:
 

– Man kan sætte spørgsmåltegn ved, hvor mange der bliver involveret i det, fordi det er så specifikt, så det kommer an på, hvor dygtige folk er til at sprede det.
 

App’s til vores helbred

Da der er tale om forskning, er det heller ikke sikkert at lydlandskaberne vil virke, men ifølge Tim Wiseman er det vigtigt at undersøge mulighederne, for at give os en god tur til drømmeland.
 

– En god nats søvn er essentiel og rare drømme øger folks produktivitet og er essentielle for deres psykologiske og fysiske helbred. På trods af dette ved vi meget lidt om, hvordan vi påvirker drømme – dette eksperiment vil ændre på dette, uddyber Tim Wisemann
 

Selvom Martin Brynskov er skeptisk overfor den konkrete app, mener han, der er et kæmpe potentiale i app’s der vedrører vores sundhed:
 

– Lige præcis det her med, at de er så tæt på vores krop, de her mobiler, så de kan bruges til at overvåge vores helbred, det bliver stort! Det lyder latterligt, men det gør det. Det giver en kæmpe værdi at kunne overvåge sit helbred
 

Derfor mener Martin Brynskov også, at app’en lander på et stort uudnyttet marked, der vil vokse i fremtiden
 

– Lige præcis sundhedsapps er et kæmpe potentielt marked. Det er noget vi historisk set er villige til at give penge for.  Vi googler jo alt mellem himmel og jord, så google er bedre til at forudsige et influenzaudbrud end Sundhedsstyrelsen. Der er ringen sluttet i forhold til den her drømme-app. Det er faktisk den type, vi vil være rimelig tilbøjelig til at give penge for, hvis vi kan overbevises om, at det har en værdi, forklarer han.

Download app’en her