Ny app er mere gruppe og mindre sex

Bag app'en Heaps står fem studerende fra CBS, DTU og KU. App'en blev lanceret den 27. august i år. Den har efter 6 uger i luften over 2200 aktive brugere. Foto: Heaps
Bag app’en Heaps står fem studerende fra CBS, DTU og KU. App’en blev lanceret den 27. august i år og har efter 6 uger i luften over 2200 aktive brugere.
Foto: Heaps

“Ud duer ikke, ud duer ikke.” Billeder af brilleaber, flyveører og hygge-tykke piger swipes henover skærmen i højt tempo.

Endelig er der et match. Lørdags knaldet er i hus.

Denne kontante form for dating er blandt andet kendt fra app’en Tinder, der ofte har mødt ligeså kontant kritik.

Nu udfordrer den nye app Heaps konkurrentens sex-fokus ved at satse på fællesskabet.

Vi prøver at skabe øjeblikke, som er værd at huske tilbage på sammen.
Frederik Bjergager, studerende og medstifter af app’en Heaps

– Det er forkert, at vi skal gøre alting alene. Med Heaps prøver vi at finde og skabe øjeblikke, som er værd at huske tilbage på sammen, siger 25-årige Frederik Bjergager, der sammen med fire andre studerende har fulgt iværksætterdrømmen og skabt Heaps.

Fest og ballade – hele året rundt

Inspirationen til Heaps er hentet fra P3’s radioprogram Festen og Gæsten, der hvert år sendes nytårsdag.

Her ringer grupper af nytårsglade lyttere ind. Enten for at finde en fest eller for selv at dele ud af bobler og kransekage.

– Det, der er genialt ved Festen og Gæsten, er, at man møder nye mennesker, mens man er sammen med sine egne. Det skaber en enorm tryghed, forklarer Frederik Bjergager.

Muligheden for at holde en helt unik fest har indtil nu kun været der denne ene gang om året. Det vil drengene bag Heaps lave om på ved at sikre fest og ballade hele året rundt.

Sejre og nederlag deles i med vennerne

Alt man skal gøre er at logge ind som en gruppe på Heaps og efterfølgende vente på en invitation. Der er altså en risiko for ikke at blive inviteret, men en afvisning er ifølge Frederik Bjergager noget, man står sammen om som et hold.

– App’en spiller på et aspekt af holdsport. Derfor deler man både sine sejre og sine nederlag med hinanden, siger han og tilføjer, at man ligesom på Tinder ikke får nogen direkte notifikation, hvis at andet selskab ikke har ‘liket’ tilbage.

Heaps i tre korte vendinger

  • App’en placerer sig i samme familie som dating-apps’ne Grinder, Tinder og Teazr
  • Heaps adskiller sig ved at satse på gruppe-kommunikation frem for en-til-en kommunikation
  • Navnet Heaps stammer fra australsk og betyder ’a lot’. Eller oversat til dansk: En masse

Ligesom P3-programmet er den festlige app hurtigt blevet populær. Siden den gik i luften den 27. august for 6 uger siden, har over 2.200 mennesker tilmeldt sig, og tallet stiger hver dag.

En benhård sorterings-kultur

Imens champagnepropperne springer hos de unge iværksættere, tager sexolog Marian Danstrup afstand til apps, der indbyder til matching på baggrund af billeder:

– Det er en benhård sorterings-kultur, hvor det bare er at sige: “Nej, jeg vil have en med brune øjne og ikke blå”, siger hun og tilføjer, at man sjældent får et sundt forhold til andre mennesker og kærlighed, hvis den opsøges via apps.

Marian Danstrup har gennem sit arbejde som sexolog mødt mange klienter, særligt kvinder, der har oplevet alvorlige nederlag efter brug af sociale apps.

Det er bare at sige: Nej, jeg vil have en med brune og ikke blå øjne!
Marian Danstrup, sexolog

Hun advarer blandt andet mod brug af dating-app’en Tinder ,der er opbygget på præcis samme måde som Heaps.

– Jeg har klienter, som gang på gang er blevet afvist. Det er velfungerende, smukke kvinder. De kommer til mig og er nedslidte og føler, ingen vil have dem, siger hun.

Særligt én klients dårlige erfaring med sociale dating-apps har brændt sig fast hos Marian Danstrup.

– Efter et utal af afvisninger kom hun til mig og sagde: “Det er begyndt at påvirke den måde, jeg forholder mig til mine mandlige kollegaer på. Jeg har fået sværere ved at samarbejde med mænd,” fortæller sexologen.

Ikke dating, bare sjov

Konceptet bag Heaps er dog ifølge Frederik Bjergager langt fra den kultur, Marian Danstrup kritiserer.

– Tinder kan gå hen og blive meget overfladisk, fordi man ser billeder igennem med det formål, at man skal date. Med Heaps er formålet at have det sjovt. Det er ikke en dating-app, og derfor er tilgangen også meget mere afslappet, forklarer han.

Læs også: Unge vil have hurtige dating-apps

Det skal dog ikke udelukkes, at app’en i nattens mulm og mørke kan føre til krydsninger af modsatte køn.

– Hvis man for eksempel sidder en pigegruppe på tre og godt kunne tænke sig at få lidt gang i festen, er det jo oplagt at bruge app’en og invitere nogle drenge op, medgiver Frederik Bjergager.

Indtil nu er udbredelsen af Heaps sket via mund-til-mund-metoden og delinger på diverse sociale medier.

De fem drenge bag app’en er stadig under uddannelse på henholdsvis CBS, Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet.

Heaps er gratis at downloade fra iTunes App Store. Om drengene tjener penge på app’en, har de ikke ønsket at afsløre.