7-linger, 5-linger, mål over/under. Alt sammen ting, man kan spille på i forbindelse med sportsarrangementer. Odds og live-betting er tilbage for fuld skrue, efter de store fodboldturneringer under første nedlukning i foråret 2020 blev sat på pause.
Center for Ludomani, Nordens største behandlings- og forebyggelsescenter for ludomani, har erfaret, at corona-nedlukningen, og dermed fraværet af fodboldturneringer og spilreklamer, lagde ni ud af ti unge ludomaner i dvale.
Læs også: Corona-nedlukningen har lagt en dæmper på unge ludomaner
Direktør for Center for Ludomani Michael Bay Jørsel mener, at der bør handles på den erfaring.
– Spilreklamemarkedet er ude af kontrol. Vi ser, at når hypen omkring odds og live-betting er væk, så holder de unge også op med at spille, siger han.
Derfor er direktøren for Center for Ludomanis anbefaling klar: Forbyd reklamer for spil.
Regeringen er snart klar med nye udspil på området
Ifølge europarlamentariker Christel Schaldemose (S), der i januar 2020 var medinitiativtager til en høring om forbud mod spilreklamer, er der allerede nye udspil på vej. De nye udspil indebærer dog ikke det totalforbud, Michael Bay Jørsel efterspørger.
– Socialdemokratiet vil styrke spilområdet gennem fire udspil, men ser ikke et totalforbud som vejen frem, skriver Christel Schaldemose i en mail.
Regeringens fire udspil vil indebære:
- Indførelse af et spilkort, som stiller en række nye krav til spiludbydernes salg af landbaserede væddemål
- Styrket kontrol på spilområdet
- Regulering af markedsførelsen af spil
- Et løft af den behandling, som spilafhængige kan modtage
- Udspillene forventes offentliggjort i løbet af 2021 og 2022
Kilde: Skatteudvalget, Folketinget
Offentliggørelsen af det nye såkaldte spilkort, som stiller en række nye krav til spiludbyderne og som skal hjælpe med at beskytte spilafhængige ved køb af væddemål i fysiske butikker, var det første af regeringens fire udspil.
Derudover vil kommende udspil indebære styrket kontrol på spilområdet, bedre behandling af spilafhængige samt regulering af markedsføringen af spil. Det er endnu ikke offentliggjort, hvad en regulering af markedsføringen af spil vil indebære. De resterende tre udspil forventes offentliggjort i løbet af 2021 og 2022.
Spilbranchen: »Vi er vant til at blive reguleret«
Morten Rønde, direktør for brancheorganisationen for onlinespil Spillebranchen, er enig med Christel Schaldemose (S) i, at et totalforbud mod reklamer for spil ikke er vejen frem.
– Helt basalt vil et totalforbud mod reklamer for spil betyde, at det bliver svært at drive virksomhed i Danmark. Hvis spiludbydere ikke kan kommunikere med potentielle kunder, vil indtjeningsgrundlaget blive markant mindre og spiludbyderne vil forsvinde fra det danske marked, siger Morten Rønde.
Konsekvensen af et totalforbud vil ifølge Morten Rønde være, at danskerne i stedet vil begynde at spille hos spiludbydere, der ikke har licens i Danmark, hvilket eftersigende vil medføre en eksplosion i det ulovlige spilmarked i Danmark.
Læs også: 19-årig troede, han vandt 150.000, men endte med en tom opsparing og tre kviklån
Morten Rønde er informeret om de nye udspil, der er på tegnebrættet. Han ved ikke præcist, hvad reguleringen vil indebære, men er ikke synderligt bekymret.
– Spilindustrien er en branche, der er vant til at blive reguleret. Vi synes det er fint, at man kigger på mængden og indholdet af spilreklamer, så længe man også holder for øje, at det skal være muligt at spille ved licenserede spiludbydere, siger han.
Christel Schaldemose (S) understreger, at det selv efter reguleringerne af spilområdet skal være muligt at spille på en fodboldkamp, men at man gennem regulering vil forsøge at begrænse eventuelle misbrug grundet spilreklamer.
Direktøren for Center for Ludomani Michael Bay Jørsel er glad for, at der sker en regulering på området og tror, at det vil gøre en forskel. Han står dog fast ved, at et totalforbud mod reklamer vil være det bedste og mest effektive tiltag for de mange danskere med spilproblemer.
Sådan gjorde vi: Journalisten lavede først en artikel med fokus på nye tal fra Center for Ludomani og StopSpillet. Journalisten så potentiale til en artikel med en mere politisk vinkel. Journalistens kilde Michael Bay Jørsel, nævnte, at han havde været i kontakt med blandt andet Christel Schaldemose (S) om emnet. Derfor tog journalisten kontakt til hende gennem hendes pressekonsulent. Journalisten fik lov at tilsende spørgsmål over mail. Journalisten ville gerne høre branchens holdning til et eventuelt forbud, og kontaktede derfor direktøren for brancheorganisationen Spillebranchen. Journalisten har forsøgt at kontakte skatteminister Morten Bødskov såvel som europaparlamentariker Søren Gade (V), desværre uden held. Journalisten har desuden kontaktet Carl Valentin i forbindelse med et forslag fra SF om regulering af spilmarkedet, men har ikke fået svar på tilsendte spørgsmål.