Da Covid-19 sidste år satte de store sportsturneringer på pause, havde det en overraskende positiv virkning på unge ludomaners spillevaner.
Det fortæller direktør for Center for Ludomani Michael Bay Jørsel.
I forbindelse med den første nedlukning lavede Center for Ludomani en anonym spørgeskemaundersøgelse, der blev sendt ud til de unge i behandling samt deres pårørende.
Og resultatet var opsigtsvækkende, fortæller direktøren.
– Ni ud af ti af de unge gik i dvale. Når bolden ikke rullede, og man ikke kunne oddse og live-bette sammen med vennerne, kunne det være lige meget, siger Michael Bay Jørsel.
Fodbold spiller en ret betydelig rolle i historien om unge med spilafhængighed. 48 procent af alle henvendelser til Center for Ludomani kom i 2020 fra unge i alderen 18-25 år. Ifølge Michael Bay Jørsel består denne gruppe hovedsageligt af unge mænd, der oddser og live-better på fodbold.
Og derfor har fodboldpausen på nogle måder, altså haft en positiv virkning.
– Man kunne ikke længere drikke øl med vennerne hjemme i sin lejlighed og have det sjovt med, hvem der var bedst til at ramme de rigtige odds. Alt det, som også er fodbold, var væk, siger Michael Bay Jørsel.
Ludomanerne holder sig til fodbold, selv når der er pause
Hos StopSpillet, der er myndighedernes hjælpelinje for danskere med spilafhængighed, oplever de samme tendens som Center for Ludomani.
– Vi så en nedgang i henvendelser til StopSpillet under første nedlukning sidste år. Vi har en formodning om, at de unge, som har spillet på sport, tog en pause fra deres spil, fordi der simpelthen ikke var noget at spille på, skriver StopSpillet i en mail.
Hvorfor ender unge i spilmisbrug?
-
- Spil er en stor del af vores kultur – særligt nogle idrætskulturer
- Det er et fællesskab, der særligt er at finde blandt unge mænd
- Unge er generelt mere spændingssøgende og risikovillige
- Spil kan for nogen give en oplevelse af at lave “hurtige penge”
Kilde: StopSpillet
StopSpillets erfaring er, at spillerne ikke flytter deres spil til andre spilformer på trods af, at man ikke kunne spille på sporten, skriver de også.
Sporten er tilbage for fuld skrue – og det samme er reklamerne
Nedlukningens positive indvirkning på unge ludomaner var en kort fornøjelse. Sporten er tilbage for fuld skrue – og det samme er odds og live-betting.
Michael Bay Jørsel mener, at det stadig er for tidligt at sige, om nedlukningen har haft en vedvarende effekt på de unge oddset-spillere.
– At unge oddser og live-better er ikke nyt. Det har stået på i ti år. Efter indførelsen af spilleloven i 2012, voksede reklameudbuddet eksponentielt, og det har haft stor negativ betydning for unges spillevaner. Reklamer er manipulation, siger Michael Bay Jørsel.
Læs også: Unge mænd har særlig stor risiko for at udvikle ludomani
Han påpeger, at disse reklamer var stort set fraværende under den første nedlukning, hvilket han mener har haft stor betydning for de unge spillere.
Han håber meget på, at politikerne kan blive enige om at forbyde reklamer for spil, men han har ikke store forventninger.
– Tror jeg på, at der kommer et forbud mod reklamer for spil? Nej, det gør jeg ikke. Men jeg tror på, at der kan komme nogle kraftige restriktioner inden for den nærmeste fremtid, siger han
Michael Bay Jørsel oplever politisk velvilje for begrænsning af reklamer for spil. Han har i starten af 2020 været i været til høring i Fællessalen på Christiansborg, hvor overskriften lød: “Forbyd reklamer for spil”. Der er siden ikke sket en udvikling i sagen, fortæller han.
Sådan gjorde vi: Journalisten undrede sig over, hvordan nedlukningen af sportsverdenen havde påvirket unge ludomaners spillevaner. Derfor tog journalisten kontakt til direktør for Center for Ludomani Michael Bay Jørsel. Journalisten kontaktede derefter StopSpillet, hvor journalisten fik lov at tilsende en række spørgsmål på mail.