Almindelige varer som mælk, pasta og kød er den seneste tid steget markant i pris. Det underbygges af tal fra Danmarks Statistik, som viser, at de danske forbrugerpriser i marts er steget med 5,4 % i forhold til samme måned året før. Den stigning mærker de hos organisationen Stop Spild Lokalt Herlev, hvor flere borgere er begyndt at møde op for at få uddelt gratis madvarer.
– Der er kommet flere til, og vi kan se, at vores målgruppe er blevet mere bred. Normalt kommer der cirka 150 mennesker om ugen til vores afhentninger, men nu ligger vi hvert fald på 200 mennesker og måske mere, siger Lars Hansen, der er daglig leder i Stop Spild Lokalt Herlev.
Stop Spild Lokalt Herlev er en frivillig organisation, der tre gange om ugen holder maduddelinger, hvor borgere kan komme forbi for at fylde poser med overskudsmad fra forskellige supermarkeder.
Fakta om Stop Spild Lokalt
- Stop Spild Lokalt er stiftet i 2016 af Rasmus Erichsen.
- Organisationen startede med det formål at få private personer til at dele deres overskudsmad med hinanden.
- I dag dækker organisationen 120 byer og har 19 såkaldte madoaser i hele landet, hvor de dagligt deler mad ud til personer, der har brug for ekstra hjælp.
- Drives udelukkende af frivillige.
- Stop Spild Lokalt uddeler hver dag cirka 30 tons overskudsmad.
Kilde: Stop Spild Lokalt
Børnefamilier efterspørger pålæg og rugbrød
Organisationen har oplevet, at der både er kommet flere studerende og pensionister til, men den gruppe, der oftest møder op, er børnefamilier.
– Børnefamilier er nok dem, vi ser flest af, og der er kommet flere til i takt med, at priserne er steget, siger Lars Hansen.
Han fortæller samtidig, at familierne især er begyndt at have brug for varer til madpakker.
– Vi har folk, der står og græder, fordi vi kan hjælpe dem med pålæg og rugbrød til madpakker. Normalt er det ikke noget, vi får afsat voldsomt meget af, men vi kan mærke, at der er mere brug for det på grund af prisstigningerne, og fordi skoledagen med madpakker er startet igen, siger Lars Hansen.
Vi er i pengenød
Én af de borgere, der gør brug af maduddelingerne i Herlev, er Eva Rasmussen. Hun studerer til daglig til pædagog og fortæller, at familien er begyndt at komme mere til maduddelingerne efter, at priserne er steget.
– Vi tager primært til maduddelinger af økonomiske årsager. Vi er to voksne og to børn i vores familie, og efter at alt er begyndt at stige så voldsomt, som det er, er det nødvendigt, siger Eva Rasmussen.
Hanne Larsen, der til daglig arbejder på fabrik, møder op af samme grund. Hun har ikke gjort brug af maduddelingerne før, men kommer til at møde op fremadrettet.
– Jeg er her, fordi vi virkelig er i pengenød efter, at alt er begyndt at stige. Hvis jeg skal være ærlig, så synes jeg ikke, at det er sjovt, siger Hanne Larsen.
Stor tilgang i hele landet
Den stigende efterspørgsel på maduddelinger opleves ikke kun i Herlev. Benjamin Erichsen, der er formand for styregruppen i Stop Spild Lokalt Danmark og som har været med til at starte organisationen op tilbage i 2016, fortæller, at det er en tendens i hele landet.
– Når jeg siger, at vi har fået 25 % flere folk i køen i hele landet, så overdriver jeg ikke. Nogle steder er vi også vokset til det dobbelte, siger Benjamin Erichsen.
Han fortæller ligesom Lars Hansen, at organisationerne rundt omkring i hele landet oplever, at der kommer mange borgere, som ikke har været der før.
– Vi kan se, at der kommer flere i biler, hvor mange af dem, der kom før, var på cykel. De er ydmyge og vil høre, om det er okay, at de kommer, når de har en bil, siger han og fortsætter:
– Det er helt okay, at de kommer, for vores koncept er jo for alle. Det er bare godt, at vi rammer nogle, der kan bruge det, siger Benjamin Erichsen.
Udover den store tilgang fra danske borgere oplever organisationen også, at flere ukrainske borgere kommer for at hente mad.
Læs også: Sådan undgår du madspild i fryseren
Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod på baggrund af Facebookopslag fra Stop Spild Lokalt Herlev. Det førte til telefonisk kontakt til Lars Hansen fra Stop Spild Lokalt Herlev og Benjamin Erichsen fra Stop Spild Lokalt Danmark. Eva Rasmussen og Hanne Larsen blev interviewet fysisk til en maduddeling i Herlev.