»Man kan spare i hvert fald 1-2 månederes benzin, alt efter hvor god man er til grøn kørsel,« siger Michael Olesen, som underviser i grøn kørsel. På trods af det er det kun 800 bilister, der har meldt sig til KørGrønt-kurserne. Ifølge Trafikstyrelsen er det kun få, blandt de 800, der er privatbilister.
Martin Hellung-Larsen, hvis fagområde er grønt transport hos Trafikstyrelsen, mener at de få tilmeldinger fra privatpersoner skyldes en blanding af den høje pris og tidsforbruget.
»Jeg tror, det er en kombination af, at det her koster penge, og det tager noget tid for den enkelte. Og så er det måske lidt svært at få folk til at komme ud og bruge en fri formiddag til det. Det må vi erkende, ellers ville der have været flere,« siger han.
Verdensmestre i grøn kørsel
Michael Olesen er en af de mange kørerlærer, der er certificeret som KørGrønt instruktør. Han har haft en del virksomheder til kurser, men kun fire privatpersoner. De fire privatpersoner havde vundet kurset. Han mener at KørGrønt-kurserne ikke helt har haft så mange privatdeltagere, fordi folk føler, at de »i forvejen er verdensmestre.«
»Mange tror, at de ved, hvordan man kører økonomisk, så de regner ikke med, at de kan lære noget. De føler alle: ’Det har jeg helt styr på’, men det har de så bare ikke,« siger Michael Olesen.
Det økonomiske aspekt spiller også en stor rolle, og de 1095 kroner i kursusgebyr afholder måske de private bilister.
»Man er ikke parat til at investere for at spare,« uddyber han.
Pengepungen afholder mange fra at tilmelde sig til et KørGrønt-kursus. Men at køre grønt er ikke kun gavnligt for miljøet, men kan også gøre pungen tungere.
»Man kan spare op til 20 %, hvis man kører grønt,« fortæller Martin Hellung-Larsen.
Virksomheder og kommuner kører grønt
Virksomheder og kommuner har været bedre til at melde sig til kurserne, da det for dem er en rigtig god investering, der giver pote nærmest med det samme.
»For virksomheder kommer pengene hurtigt igen – endda i flere omgange. Det er en god investering, hvorimod man som privatperson så lige overvejer det en ekstra gang, da det er ens egen pengepung man skal have frem, men det betaler sig i virkeligheden både for virksomheder og privatpersoner,« uddyber Line Højstgaard, som er kommunikationsmedarbejder hos Trafikstyrelsen.
Varde Kommune har netop meldt 250 medarbejdere til et KørGrønt Kursus.
»Det kan godt betale sig,« fortæller Pia Koch Hauge som arbejder hos Varde Kommune.
»Vi blev meget inspireret af andre kommuners erfaringer og succes med KørGrønt. Når medarbejdere sparer penge ved at køre grønt, så kan de bruge de penge til andre kurser, som de kunne være interesseret i,« uddyber hun.
KørGrønt er en del af en større kampagne, der har kørt siden 2010. Kurset består både af en praktisk og teoretisk del, hvor man lærer, hvordan man kan køre langt på literen. KørGrønt-kurset koster 1095 kroner per deltager og varer i cirka syv timer.
Kurset er udviklet af Trafikstyrelsens Center for Grøn Transport.
Læs også: Spareråd: Sæt bilen i gear mod rødt
Læs også: Fyld benzin-tanken billigt
Læs også: Sådan sparer du på benzinen