Træthedsdetektor i bil kan være en bjørnetjeneste

Det skulle være en alle tiders opfindelse, træthedsdetektoren, som minder meget om den allerede udviklede opmærksomhedsdetektor, og disse nye teknologier er bestemt og effektive og øger sikkerheden i trafikken, men den kan også udvikle sig til en stor bjørnetejenste for de danske bilister

– Det som er farligt, er jo, at man ikke skal lade det blive en sovepude. At man så bare kører videre, selvom man er dødtræt, fordi man regner med at blive vækket af systemet, påpeger lektor ved DTU Elektro, Ole Ravn.

Stadig en god opfindelse

Men trods denne usikkerhed, ser Ole Ravn det stadig som en god opfindelse

– Det er super godt. Vi har alle prøvet at smådøse lidt, så det er jo bare godt, at man kan blive gjort opmærksom, hvis man så bare husker at holde ind til siden, uddyber han.

Direktøren for Rådet For Sikker Trafik, Anders Rosbo,  bruger selv den nye teknologi

– Jeg har selv kørt med en uopmærksomhedsdetektor i to år, siger han

Og selvom Anders Rosbo passer på i trafikken, mener han, at alarmen har effekt

– Der, hvor den bipper mest, er sidst på dagen efter en lang arbejdsdag. Du er mere uopmærksom senere på dagen, og så bipper den, og det er virkelig effektivt, fordi så bliver du opmærksom på din kørsel. Og det er jo der rigtig mange ulykker sker, netop ved uopmærksomhed, siger Anders Rosbo.

Alternativer

Usikkerheden omkring, hvorvidt folk vil strække den længere og køre, selvom de er trætte, må da muligvis også diskuteres

– Jeg ved ikke, om man skal lave sådan noget a la alkolås, eller noget med tre bip, og så kører man ikke mere, eller man skal køre ind til siden med det samme, det kunne man godt forestille sig, vurderer Ole Ravn.