Alle danskere har ret til at stemme hjemmefra, hvis de er syge, eller har manglende førlighed. Det er en service, alle kommuner skal stille til rådighed, når der er valg.
- Få en ansøgningsblanket på dit lokale kommunekontor
- Ansøg elektronisk via Borger.dk
- På kommunernes hjemmesider kan du finde ansøgningsfrister og se, hvornår du kan stemme hjemmefra
– Så mange vælgere, som muligt, skal have mulighed for at deltage i et valg. Der er nogen, der ikke kan komme til valgstedet, og så bringer man brevafstemningen ud til dem, siger Nicoline Nyholm Miller, valgkonsulent i Økonomi og Indenrigsministeriet.
Det kan være folk, der har brækket et ben, som gør, at de ikke kan komme ned på valgstedet på valgdagen
Nicoline Nyholm Miller, Indenrigsministeriet
Det er kommunerne, der skal sørge for at tilbyde ordningen og indhente stemmerne fra de borgere, der ønsker at stemme hjemmefra. Det er typisk ældre og handicappede, der benytter sig af servicen, forklarer Nicoline Nyholm Miller.
– Men det kan også være folk, der har brækket et ben, som gør, at de ikke kan komme ned på valgstedet på valgdagen. Gruppen, der stemmer hjemme, er ret bred, siger hun.
Stuen bliver valgboks for en dag
Hvidovre Kommune sætter en dag af til at besøge hjemmestemmerne. Det foregår ofte et par dage inden selve valget.
– Vi laver et hold på tre personer, der tager ud til de ældre i hjemmet. Vi har deres stemmemateriale med, og så får de lov at afgive deres stemme, forklarer Karin Sinding, faglig konsulent i Hvidovre kommune.
Læs også: Hvidovre vil få folk til at stemme i storcentret
Holdet, der sikrer, at valget foregår korrekt, består af to valgforordnede og en person fra kommunen.
– Vi forsøger selvfølgelig at gøre det så hemmeligt som muligt. Vi kan for eksempel gå ud af stuen, så de sidder for sig selv og stemmer, siger hun.
I Hvidovre benyttede cirka 20 borgere sig af at stemme i hjemmet ved sidste kommunalvalg.
Læs også: Øhh, er der også regionsvalg?