De kolde grader er kommet, og de fleste har fundet det varme overtøj frem. Det er dog ikke farvestrålende og humørglade jakker, der præger billedet, når man kaster et blik på gaden. Lene Bjerregaard, der er farveforsker- og ekspert, har forskellige bud på, hvorfor sort dominerer:
”Det er en farve, man kan gemme sig i. De fleste mennesker vil helst ikke stikke for meget ud. Så når man kommer gående, vil man gerne passe ind i flokken – der er vi ikke anderledes end dyrene.”
Der er også en grund til, at politimænd bærer sorte uniformer. Ifølge Lene Bjerregaard signalerer sort tøj også, at man er seriøs, og er en måde at udtrykke sin status i et hierarki:
”Hvis du ser på en direktionsgang, har alle også sort tøj på. Pænt jakkesæt og sort nederdel og så videre. Ligesom ministerbiler også er sorte eller mørkeblå. Så det signalerer også noget magt og høj position.”
Modeekspert og blogger Pernille Teisbæk giver Lene Bjerregaard ret i, at sort er en farve man kan ’gemme sig i’, som også gør en sort jakke mere anvendelig:
”Det er en farve som ikke er specielt opsigtsvækkende. På den måde kan man også brugen jakken flere gange, uden nogen tænker ’hold da op, nu har hun den samme jakke på igen, som hun også havde på sidste år’, fordi den ikke er så genkendelig.”
Slankende, praktisk og økonomisk
Pernille Teisbæk fortæller, at økonomi også har betydning, når det kommer til vinterjakker:
”Som udgangspunkt er det måske de færreste, der har råd til at gå ud og købe en ny vinterjakke hver sæson. Så hvis man gerne vil have en jakke, man kan bruge i flere sæsoner, går man efter en farve, som man ved, er der hver sæson, og det er den sorte farve – sort går aldrig af mode.”
Sort er altså en sikker klassiker i garderoben, som også har en praktisk funktion:”Man ser heller ikke, hvor beskidt en sort jakke bliver frem for en hvid, så der er noget praktisk over en sort jakke.”
Begge eksperter understreger at den sorte farve ’slanker’. Farveekspert Lena Bjerregaard fortæller hvordan:
”Rent optisk visuelt, trækker det sorte og mørke sig sammen, så sort er også en farve, der slanker og det er der mange overvægtige, der går op i, at man faktisk ser lidt slankere ud i sort tøj.”
Lene Bjerregaard kommer med den videnskabelige forklaring bag farver:
”Farver er reflekterede elektromagnetiske lysbølger. Rent biologisk sker der det, at når farver rammer øjet, går der nogle signaler ind til forskellige områder i hjernen. Derefter bliver der dels koblet følelser på og dels nogle fysiske reaktioner via nervesystemet til kroppen. Derfor reagerer vi både fysisk og psykisk på bestemte måder på nogle bestemte farver.”
Sorte brudekjoler i gamle dage
Lene Bjerregaard fortæller, at konfirmander for hundrede år siden, fik et pænt, sort jakkesæt til konfirmation, der var købt fire numre for stort, så det kunne holde resten af livet.
”I gamle dage var det meget dyrt at lave rigtig sort tøj. Når noget er dyrt og vanskeligt og lave, så er det forbeholdt de få eller noget man købte til meget sjældne lejligheder,” siger hun og henviser til brudekjoler: ”Brudekjolerne var på det tidspunkt også sorte, og dem brugte man så som pænt tøj, så det var den pæne kjole resten af livet.”
Den sorte farves historie er dermed blevet en kulturel tradition, vi har ført med os gennem tiden: ”Sort har en kulturel rod i, at det er noget fint tøj. Det er det pæne tøj, fx sort og hvid som i en smoking, det er selskabstøj. Så ser man i al fald pæn og nobel ud, hvis man har sort tøj på.”
Læs også: