Da 18-årige Louis på en bytur hjalp to unge mænd med at hæve kontanter til en taxa, var han uden at vide det blevet hvervet som kriminelt muldyr.
For beløbet, som han havde modtaget via MobilPay, og som han herefter “hvidvaskede” ved at hæve som kontanter, stammede fra en stjålen mobiltelefon. Det fortæller han i en fire minutter lang mini-dokumentar, der er led i Det Kriminalpræventive Råds informationskampagne om unge, der hverves som såkaldte muldyr.
Louis er blot en ud af flere tusind unge, der er blevet brugt som “muldyr”, og problemet er i kraftig vækst, har næstformand i Det Kriminalpræventive Råd, Thomas Brenøe, tidligere udtalt i en pressemeddelelse.
Men det er ikke længere kun de unge, der hverves som muldyr, fortæller Mads Lennert Dahl Jensen, politiinspektør i afdelingen for Økonomisk Kriminalitet ved Nordsjællands Politi.
Han bekræfter, at der har været en “kæmpestigning i unge”, der er blevet dømt for muldyrsvindel de seneste år, men kurven er ved at flade ud, fortæller han.
– Det er ikke længere kun de helt unge, der lokkes til at være muldyr. Det handler om at komme rigtigt bredt ud, så alle bliver informeret om. Vi skal forsøge at forebygge over for alle. Både over for dem, der ved, at det er ulovligt, og over for dem, der ikke ved det. For der er ikke nogen tvivl om, at information er vores bedste våben, forklarer politiinspektøren.
Politiinspektør Mads Lennert Dahl Jensen slår derfor nu til lyd for mere opmærksomhed på problemet, da mange ikke er klar over, hvornår de uforvarende hverves som et kriminelt muldyr.
Hvad er et muldyr?
- Et muldyr er en person, der medvirker til hvidvask ved at stille sin konto til rådighed for pengeoverførsler, der stammer fra forskellige former for svindel, fx telefonsvindel
- Muldyret medvirker til hvidvask fx ved at få overført et beløb direkte fra forurettedes konto og derefter videreføre det til en anden muldyrkonto, eller ved at hæve og overdrage beløbet til bagmanden i kontanter
- Muldyret kan også deltage ved at udlåne sin identitet, spilkonto eller kontokort til en kriminel transaktion
Kilde: Nationalt Center for It-Kriminalitet (NCIK) årsrapport 2022
Kontaktbedrageri og muldyrsvindel går hånd i hånd
Ifølge Den Nationale enhed for Særlig Kriminalitet er der sket en betydelig stigning i såkaldt kontaktbedrageri blandt andet i form af telefonsvindel, også kaldet for “visning”, som er en forkortelse af “voice phishing”.
Alene i 2022 blev der svindlet for 100 millioner kroner på denne måde.
Og det er særligt de ældre, der udsættes for telefonensvindel. I nogle tilfælde er ældre blevet franarret op til 800.000 kroner. Det skriver Den Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) på politiets hjemmeside.
– Det er typisk ældre mennesker, der ringes op af nogle, der virker ekstremt velforberedte og venlige. De lokker ofrene til at give oplysninger, så de kan overføre ofrenes penge til andre konti. Svindlerne overfører imidlertid ikke pengene til sig selv, men til de såkaldte muldyr for at skjule sporene, har ledende politiinspektør Torben Svarre fra (NSK) tidligere udtalt på et pressemøde.
Læs også: 80.000 danske kroner: Så meget blev Mona svindlet for
Sådan undgår du at blive muldyr
- Hæv aldrig kontanter i en hæveautomat, efter at svindleren har overført penge fx via mobilen gennem et stjålet betalingskort
- Stil aldrig din konto til rådighed for pengeoverførsler
- Lån aldrig dit NemID ud til at foretage en pengeoverførsel
Kilde: Det Kriminalpræventive Råd
Forskellige typer af muldyr
Hvor nogle muldyr fristes af “lettjente penge” ved at fungere som mellemled mod betaling, er andre muldyr slet ikke bevidste om, at de medvirker til hvidvask af penge. Og endeligt er der en tredje gruppe, der medvirker til hvidvask under trusler og tvang. Sådan skriver NCIK om muldyr i deres seneste årsrapport om it-relateret økonomisk kriminalitet anmeldt i 2022.
Men straffeloven skelner ikke mellem de forskellige muldyrtyper. Det betyder, at alle, der har medvirket til hvidvask, vil kunne dømmes efter straffelovens paragraf 290a, og dermed få en plet på straffeattesten.
Og det kan få alvorlige konsekvenser for dem, som dømmes, forklarer politiinspektør Mads Lennert Dahl Jensen.
– Man kan få svært ved at få arbejde i en bank for eksempel. Og udover bøder og fængselsstraf kan man også se ind i et rigtigt grimt erstatningskrav, siger Mads Lennert Dahl Jensen.
Læs også: 80.000 danske kroner: Så meget blev Mona svindlet for
Muldyrsvindel rammer ikke kun de unge
Det Kriminalpræventive Råd har tidligere udarbejdet en informationskampagne “Muldyr og hvidvask af penge” samt udarbejdet undervisningsmateriale til børn og unge i udskolingsklasserne og på ungdomsuddannelserne.
Men ifølge politiinspektør Mads Lennert Dahl Jensen bør informationskampagner ikke kun rettes mod de unge, da muldyrsvindel rammer bredere end som så.
– Der er ikke nogen tvivl om, at de videoer, som Det Kriminalpræventive Råd har lavet som led i deres informationskampagner er gode, men det handler om at komme rigtigt bredt ud, så alle bliver informeret om, hvad det her er, siger politiinspektør Mads Lennert Dahl Jensen.
NetAvisen har forelagt kritikken for Det Kriminalpræventive Råd. I en skriftlig kommentar skriver rådet:
– Når det gælder kampagnen generelt, så er den primære målgruppe for indsatsen unge mænd i alderen 13 til 25 år. Sekundært appellerer materialet til unge generelt. Den målgruppe er valgt for at kunne målrette budskaberne bedst muligt og derved sikre materialets kvalitet. Der vil altid være behov for afgræsninger i kampagner, skriver specialkonsulent Anne Sønderup Søes fra Det Kriminalpræventive Råd.
Det Kriminalpræventive Råd har netop boostet materialet i det, de kalder cybersikkerhedsmåneden, hvor alle film er vist på TikTok, Facebook og LinkedIn igen.
Undervisningsmaterialet er blevet til i samarbejde med flere af DKR’s medlemsorganisationer bl.a. politiet (NCIK) og Finans Danmark.
Sådan gjorde vi:
I uge 44 figurerede to sager om hvidvask på Helsingør Byrets retsliste. Interview med politiinspektør fra Økonomisk Kriminalitet ved Nordsjællands Politi Mads Lennert Dahl Jensen foregik telefonisk. Det Kriminalpræventive Råd ønskede ikke at deltage i et interview. Udtalelsen fra ledende politiinspektør Torben Svarre fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er fra et landsdækkende pressemøde den 5. januar 2023.