På Oak Ridge National Laboratory udenfor Knoxville i staten Tennessee tændte forskere mandag for verdens nu mest kraftfulde supercomputer. Titan, som systemet hedder, fylder over 400 kvadratmeter, bryster sig af 18.688 kerner med 16 processorer hver og har en hukommelse på over 700.000 GB Ram. Dette skriver CNN. Netavisen har spurgt forskere på Roskilde Universitet om, hvad dette betyder for dem og andre kloge hoveder i jagten på det næste videnskabelige gennembrud.
”Det er jo en hel del mere end vores 48 kerner her i kælderen,” siger Lektor i Datalogi, Keld Helsgaun, fra Roskilde Universitet. At den nye computer er helt ekstremt hurtigt er han helt enig i:
”Man forstår måske udviklingen bedre, hvis man sammenligner med den første computer jeg brugte. Den fyldte et helt klædeskab og havde en enkelt kerne, der kunne lave 100 beregninger i sekundet.”
På Roskilde Universitets grundforskningscenter ‘Glas og Tid’ er fysiker Thomas Schrøder også meget afhængig af en sådan hurtigt-tænkende maskine:
”Vores computer her er en af de stærkeste i Danmark og kører 80 teraflops, eller 80 millioner millioner beregninger. Vi er ikke helt oppe i petaflop-størrelsen endnu, men til gengæld har vi den helt for os selv.”
Men hvad bruger man egentligt de mange regnekræfter til, når nu man har dem alene til sin forskning?
”Vi laver her på centeret grundforskning i sejtflydende væsker. Man kender det fra honning, hvis man putter det ind i køleskabet. Hvilke mekanismer, der styrer sådanne væskers bevægelser, ved man faktisk ikke. Temperaturen er selvfølgelig vigtig, men man har ikke en præcis model. Det er så det, vi undersøger om man kan lave gennem simulationer af forskellige modeller i computeren, hvilket kræver meget stor regnekraft. Den slags modeller kan i sidste ende føre til teknologiske gennembrud, som f.eks. den forbedrede asfalt, som vi prøver at skabe her på stedet. I fødevareindustrien er der også mange steder, hvor man gerne vil have en bedre forståelse for, hvordan man skaber den rette tekstur, f.eks. i mayonnaise.
læs også: